România este raiul bugetarilor. Țara noastră cheltuiește mare parte din venituri pe lefurile angajaților din sectorul bugetar, potrivit datelor de la Consiliul Fiscal. Mai mult, ocupăm locul întâi în Europa la acest capitol. Paradoxal, motorul economic al Uniunii Europene, Germania, se află pe ultimul loc în acest clasament.

Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, România ocupă prima poziție în clasamentul privind raportul dintre cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar și totalul de venituri încasate în 2021. Mai mult decât atât, în anul precedent, aceasta s-a clasat pe același loc fruntaș, conform Consiliului Fiscal.

Consiliul Fiscal este o organizație apolitică, fondată în 2010 la cererea expresă a troicii FMI-Banca Mondială-Comisia Europeană și funcționează sub tutela Academiei Române. Președintele Consiliului Fiscal este Daniel Dăianu, profesor de economie care a ocupat de-a lungul timpului funcții precum economist-șef al BNR și ministru de Finanțe.

Statul român a acordat o pondere de 33,8% din veniturile încasate în 2020 salariilor bugetarilor, pondere care a crescut anul trecut la 37%. Procentul este mai mare decât media europeană, care nu depășește pragul de 23,6% în 2020 și care a înregistrat o scădere de 1,2 procente în 2021, ajungând la 22, 4%.

Gernania, pe ultimul loc în clasament

În timp ce România cheltuiește mare parte din venituri pe lefurile angajaților din sectorul bugetar, motorul economic al Uniunii Europene, Germania, se află la polul opus, pe ultimul loc în clasament, respectiv cu cea mai mică pondere din venituri folosită pentru salariile aparatului bugetar, de doar 16% în 2021.

Doi dintre vecinii României se află la poli opuși în ceea ce privește cheltuielile pe salariile din sectorul bugetar raportate la veniturile bugetare. Bulgaria ocupă locul 5, cu o pondere de 27% în 2020 și de 30% în 2021, în timp ce Ungaria se situează pe locul 20, cu 25% în 2020 și 2021.

Astfel, în România și în Bulgaria, fondurile alocate salariilor din venituri au crescut, în timp ce Ungaria s-a menținut la același nivel privind cheltuielile destinate salariilor din sectorul bugetar.

Articolul precedent3 zodii negre la suflet. Fugi din calea lor! Lasă în urmă numai lacrimi și durere
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET – Rugăciunea către Sfântul numelui pe care îl porți