Ieri, 28 ianuarie, în sala de conferințe din cadrul Complexului Sportiv Lia Manoliu, a avut loc primul eveniment din seria dedicată luptei împotriva dopajului în sport „Luptăm împreună pentru un sport curat”.

Au participat din partea MTS, Dragoș Coman – secretar de stat, Andra Costache – subsecretar de stat, din partea ANAD, Doina Melinte – vicepreședinte și Gabriela Andreiașu – director general adj, din partea CNFPA, Ramona Ciamuru – director general și Alexandru Culeva, diriginte și Filip Gheorghi, din partea Asociației Totul pentru Tine, parteneră a proiectului Atelierul cu Vise.

Invitații speciali ai seminarului au fost Doina Melinte și luptătorul Ștefan Gheorghiță, care și-au spus povestea celor mai dragi medalii cucerite: bronz la CM de atletism de la Roma în 1987, respectiv bronz la lupte.

Secretarul de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, Dragoş Coman, a declarat, marţi, în cadrul seminarului „Luptăm împreună pentru un sport curat”, la care au participat cursanţi ai Centrului Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor, că MTS face tot ce este posibil să stopeze dopajul în sport.

„Am avut plăcerea ca alături de Doina Melinte (vicepreședinte ANAD), Gheorghiță Ștefan (medaliat cu bronz la JO Beijing la lupte libere, cel care a intrat in posesia medaliei după 8 ani), Gabriela Andreiașu (Dir. Gen. Adj. Agenția Anti Doping) să demarăm prima acțiune de conștientizare a riscurilor pe care le generează consumul de substanțe interzise.

Împreună cu reprezentanți ai ANAD, ai Ministerului Sănătății, ai COSR, dar și ai MAI vom încerca să punem mai mult accent pe combatere. Vom insista foarte mult pe prevenire, pe conștientizarea sportivilor asupra riscurilor la care se supun ei personal, dar și asupra imaginii negative pe care o aduc României.

Din fericire, astăzi avem parte de un exemplu pozitiv pentru noi legat de acest subiect. Un sportiv care a intrat în posesia unei medalii tocmai pentru că a luptat cinstit, cei care s-au clasat în fața lui fiind descalificați din cauza dopajului (Ștefan Gheorghiță – ocupant al locului 5, la JO 2008, la cat. 74 kg, el a urcat pe podium după 8 ani, când, în 2016, medaliatul cu argint, Soslan Tigiev din Uzbekistan a fost descalificat, pe motiv de dopaj).

În această direcție vom încuraja medicina sportivă, înființarea cabinetelor și clinicilor de medicină sportivă pe lângă cluburi sportive, baze de antrenament și pregătire, cu medici care sunt specializați pe medicină sportivă.

Împreună cu domnul ministru Ionuț Marian Stroe și reprezentanții celorlalte instituții pe care le-am menționat anterior am discutat despre înființarea acestor cabinete pe lângă cluburi, complexe sportive naționale, structuri sportive de mari dimensiuni, iar pentru ceilalți posibilitatea de a încheia contracte cu medici specializați sau cu medici de familie care să aibă specializare în medicina sportivă.

Din păcate, sportivii sunt asistați în activitatea lor de medici care nu dețin toate informațiile despre substanțele interzise. Ministerul Tineretului și Sportului a solicitat celor de la Ministerul Sănătății ca prin Direcțiile de Sănătate Publică să transmită atât medicilor, cât și asistenților care asistă sportivi, obligația existenței acelei liste interzise stabilită de Agenția Mondială Anti-doping în toate cabinele sau clinicile care oferă aceste servicii.”, a transmis secretarul de stat Dragoș Coman și pe pagina sa de facebook.

Articolul precedentAccident rutier în comuna Chirnogi, pe DN 41
Articolul următorMuzeul Dunării de Jos organizează vernisajul expoziției de pictură „Cioban Marian Cătălin”