Românii cumpără medicamente cu punga! Asta arată datele celui mai recent studiu realizat pe această temă, iar în pandemie consumul de medicamente și suplimente alimentare aproape s-a dublat. Numai în 2021, țara noastră a înregistrat vânzări record, de peste 21 de miliarde de lei. Pe de altă parte, medicii avertizează că unii pacienți iau pastile fără să consulte un specialist, iar asta le poate agrava starea de sănătate. 

 

O mare parte din bugetul românilor este alocat medicamentelor, iar anul trecut vânzările au explodat. Specialiștii pun acest lucru pe seama pandemiei, perioadă în care accesul la serviciile medicale a fost limitat.

Cele mai cumparate medicamente de catre romani in anul 2021 au fost cele pentru bolile cardiovasculare, cele pentru sistemul digestiv sau antiinflamatoarele. In total au fost vandute aproximativ 700 de milioane de cutii de medicamente.

 

Medicii atrag atenția că un nou fenomen ia amploare. Românii cumpără pastile sau diverse tratamente fără a merge la un consult.

„Există un anumit apetit al populației în ceea ce privește cumpărarea din farmacii a diverselor medicamente care nu neapărat sunt folositoare cât mai ales să existe în caz de nevoie. Există acest fenomen de a cumpără din farmacie și a autoadministra anumite medicamente care necesită în prealabil un consum medical”, afirmă medicul Gindrovel Dumitra, preşedinte al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie (SNMF). 

 

Pe de altă parte, oamenii susțin că prețul medicamentelor a crescut alarmat în ultimele luni.

Specialiștii îi îndeamnă pe oameni să meargă la consult înainte de a achiziționa pastile, mai ales când e vorba despre suplimente alimentare. Un studiu recent arată că suplimentele pot agrava starea de sănătate a bolnavilor cronici dacă sunt consumate în exces. 

Articolul precedentMinistrul Bogdan Aurescu liniștește populația: ”Nu există niciun pericol ca România să fie atrasă într-un conflict militar cu Rusia”
Articolul următorPrognoza meteo 7 februarie. Ploi și depuneri de polei, în cea mai mare parte din țară