Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului va prelua 75% din acţiunile companiei Blue Air, devenind astfel acţionar majoritar al companiei.
Potrivit ANAF, la data de 30 septembrie 2022, compania avea o datorie la stat în valoare de aproximativ 14,4 milioane de lei. În plus, mai este datoare și către aeroporturi din România și din străinătate.
Preluarea a 75% din acţiunile companiei era una dintre garanţiile pentru ajutorul de stat în valoare de 300 mil. lei pe care Blue Air l-a primit de la statul român.
Din împrumutul de 300 mil. lei pe care Blue Air l-a primit de la EximBank cu garanţia statului, compania aeriană n-a plătit nicio rată, statul fiind cel care şi-a asumat plata acestora încă din noiembrie 2021.
În ordonanţa de urgenţă prin care este instituit cadrul legal pentru acordarea unor ajutoare de stat este prevăzut faptul că statul va prelua 75% din acţiunile companiei dacă aceasta nu va reuşi să îşi plătească datoria.
Statul, prin Ministerul Transporturilor şi Ministerul de Finanţe, are încă de la acordarea schemei de ajutor doi reprezentanţi în consiliul de administraţie al Blue Air care ar fi trebuit să se asigure că operatorul aerian va fi capabil de rambursarea datoriei. Compania a ajuns în incapacitate de plată şi nu au existat niciun fel de măsuri prin care statul să se asigure că va primi banii daţi companiei.
La începutul lunii noiembrie, avioanele companiei Blue Air au intrat în vizorul Fiscului. Mai exact, Agenția Națională de Administrare Fiscală (AMANF) a pus sechestru pe o aeronavă de tip Boeing 737-500, informația fiind confirmată, pentru Realitatea PLUS, de reprezentanții operatorului de zbor. Din informațiile existente, doar două avioane din flota Blue Air mai puteau fi folosite pentru zbor.
Reamintim că în 6 septembrie Blue Air a suspendat toate cursele programate până în data de 12 septembrie, motivând că Ministerul Mediului a pus poprire pe toate conturile companie