Stagiunea de teatru organizată de Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași continuă astăzi cu piesa de teatru „TOC – TOC”. Evenimentul teatral va avea loc începând cu ora 18:00 în Sala „Barbu Știrbei” din Călărași.

Distributie: Mihai Gruia Sandu, Andrei Duban, Anca Turcaşiu / Andreea Mateiu, Andrei Mateiu  / Victor Bucur, Andreea Samson / Monica Ciuta, Doina Antohi şi Daniel Burcea.

Regie: Ricard Reguant

„TOC TOC” – psihologie combinată cu umor acid de bună calitate

Scrisa de dramaturgul, actorul si omul de televiziune francez Laurent Baffie, TOC TOC spune povestea a sase pacienti cu tulburari obsesiv compulsive (TOC) care se intalnesc in sala de asteptare a unui faimos psihoterapeut. Cum acesta intarzie, cei sase pacienti vor incepe o sedinta ad-hoc de terapie in grup in cursul careia vor ajunge la cele mai trasnite si totusi plauzibile concluzii.

Comedia a ajuns un fenomen la nivel mondial, jucandu-se de peste 12 ani in peste 20 de tari cu casa inchisa.

Desi apriori nu este o tema care sa se asocieze cu rasul, daca este abordata din perspectiva unui umor de calitate si de bun simt, spectacolul poate aduce o contributie majora la intelegerea faptului ca aceste tulburari sunt destul de des intalnite in lumea reala.

De fapt, in lume, peste 100 de milioane de persoane sufera de TOC – Tulburare Obsesiv Compulsiva – o tulburare de anxietate caracterizata de ganduri intruzive care produc frica, agitatie, comportamente repetitive … Aceasta tulburare este punctul comun pe care il au cei sase protagonisti ai acestei comedii.

Pe scurt, este vorba despre un spectacol care combina psihologia cu tuse de umor acid de buna calitate. Aceasta combinatie, la care se adauga performantele actoricesti de exceptie ale unor actori deosebit de talentati, a transformat spectacolul intr-un adevarat fenomen.

„TOC TOC” este o rara avis a comediilor bulevardiere (spectacole de comedie tipice din Paris, care se jucau in teatrele de pe marile bulevarde).

Nu este un amalgam de incurcaturi si neintelegeri intre perechi sau pe teme sexuale, ci un spectacol in care situatia personajelor este una speciala, care se bazeaza pe o circumstanta unica si care aduce toate personajele sub aceeasi umbrela.

Partea distractiva si originala este ca spectacolul isi mentine perfect dinamismul, fara sa aiba timpi morti, folosind hazul unor personaje destul de bizare, fiecare posesor al unei manii semi-nebunesti , personaje care ajung sa ii induioseze pe spectatori pe masura ce piesa curge, iar ei se lasa incet-incet descoperiti, in mod deschis, pe scena.

Personajele sunt:

DAN – taximetristul jovial obsedat de calcule si care are talentul deosebit de a face glume in cele mai neasteptate momente

MARIA – habotnica religioasa care trebuie sa verifice tot timpul daca are cheile in geanta si se tot intreaba daca a lasat gazele, apa, curentul deschise

FRED – un individ care are iesiri verbale si gesturi bruste

ALBA – o laboranta terorizata de microbi

(Andreea Samson/Monica Ciuta)

LILI – fata care repeta fiecare fraza de doua ori

BOB – un programator fascinat de simetrie si care se teme sa paseasca pe linii

ASISTENTUL – mereu depasit de situatie, dar la curent cu ultimele tendinte din lumea modei

Articolul precedentRealitatea merge mai departe. De la Realitatea TV la Realitatea Plus
Articolul următorAPIA Călărași efectuează plata ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale