Veste bună pentru cei care dețin conturi la Trezoreria Statului! Aceștia nu mai sunt nevoiți să se deplaseze la sediul instituţiei, extrasele de cont putând fi descărcate de pe site-ul ANAF.  Acest lucru a fost reglementat prin OMFP nr. 2425/2019 publicat în MO nr.548/3.07.2019 și a intrat în vigoare pe 4 iulie a.c.

Potrivit actului normativ, unitățile trezoreriei statului, pentru toate conturile de disponibil deschise pe numele operatorilor economici și altor entități, eliberează extrase de cont în format electronic (fisier PDF cu XML atașat) semnate cu certificat digital emis de MFP, cu certificat digital calificat sau cu sigiliu electronic, titular MFP, după caz, fără perceperea de comisioane.

Extrasele vor apărea în SPV la secțiunea Extrase de cont

Operatorii economici și alte entități care au conturi deschise la unitățile trezoreriei statului pot vizualiza și descărca extrasele de cont în format electronic prin intermediul persoanelor care sunt înregistrate pe baza certificatului digital calificat ca utilizatori ai serviciilor „Spațiu Privat Virtual” (SPV) sau „Depunere declarații on-line” existente pe site-ul MFP portalul ANAF.

Extrasele vor rămâne stocate la mesaje pentru o perioadă de 30 de zile de la data încărcării în SPV.

Operatorii economici care nu sunt de acord cu accesul la vizualizarea și descărcarea extrasele de cont în format electronic prin intermediul persoanelor care sunt înregistrate pe baza certificatului digital calificat ca utilizatori ai serviciilor SPV sau „Depunere declarații on-line”, trebuie să notifice în scris unitatea de trezorerie că nu optează pentru această modalitate de primire a extraselor de cont.

În acet caz, extrasele le vor fi puse la dispoziție pe suport hârtie, începând cu prima zi lucrătoare de la depunerea notificării, cu perceperea de comisioane la nivelul stabilit prin ordin al ministrului finanțelor publice.

În măsura în care instituțiilor publice, operatorilor economici și altor entități cărora li se eliberează extrase de cont în format electronic le sunt necesare extrase de cont pe suport hârtie, acestea vor adresa unităților trezoreriei statului o cerere scrisă în acest sens, în care vor indica perioada și conturile pentru care se solicită extrasele respective.

Articolul precedentServiciile voluntare de urgență din 7 județe se întrec la Călărași
Articolul următorDunărea Călărași, stagiu de pregătire în Bulgaria la Bansko