Tu îți cunoști drepturile și obligațiile în interacțiunea cu polițiștii? Poliția aduce în atenția cetățenilor noile prevederi legale din domeniul ordinii și siguranței publice.

,,Necunoașterea legii nu te absolvă de răspundere”, prin urmare este important ca normele care urmează să intre în vigoare să fie cunoscute de cetățeni; este important ca drepturile și obligațiile cetățenilor în interacțiunea cu polițiștii să fie cunoscute, pentru o colaborare eficientă, pentru a nu degenera diverse situații, pentru a aplana anumite conflictele și a nu fi amplificate din cauza  necunoașterii legii.

De exemplu, potrivit noilor prevederi legale, polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control.

Prin poziție inofensivă se înțelege:
– ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul;
– depărtarea picioarelor;
– adoptarea poziției șezut;
– adoptarea poziției culcat;
– altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.

Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției.

Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor.

Prin atac armat se înțelege atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului fapta persoanei de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele: Poliția, stai! – Nu te apropia! ori de a nu se conforma solicitărilor polițistului, referitoare la renunțarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

Articolul precedentBărbat din Lehliu Gară cercetat de polițiști pentru conducere sub influența alcoolului 
Articolul următorAccident rutier în localitatea Drajna, pe DN 21, între două autoturisme şi un autocamion