Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a avut vineri, 11 februarie, o nouă convorbire prin telefon cu secretarul apărării al SUA, Lloyd Austin.

Discuțiile dintre cei doi înalți demnitari au avut loc în contextul amplului proces de consultare pe care SUA îl derulează cu România, ca partener strategic important în regiune, precum și cu alți aliați din cadrul NATO.

Temele principale ale convorbirii au vizat ultimele evoluții complexe ale situației de securitate de la granițele Ucrainei, respectiv consolidarea prezenței SUA pe flancul estic al NATO.

Cei doi oficiali au abordat extins modalitatea gestionării crizei de securitate actuale. Ministrul Dîncu a transmis faptul că România urmărește cu îngrijorare evoluția stării de securitate din regiune și este pregătită să adopte, alături de aliați, cele mai potrivite măsuri defensive, în funcție de situația concretă.

Secretarul apărării al SUA a subliniat angajamentul ferm și solidaritatea țării sale față de aliații europeni, accentuând faptul că Articolul 5 al NATO este și va rămâne primordial. 
În acest context, ministrul român a transmis aprecierea față de angajamentul SUA pentru securitatea euro-atlantică, respectiv întărirea posturii de apărare și descurajare la Marea Neagră, prin dislocarea Batalionului Stryker, respectiv a unor capabilități aeriene importante ale SUA în bazele din România.

De asemenea, a subliniat importanța unei abordări coerente, unitare și rapide în ceea ce privește luarea deciziilor la nivel aliat, în perspectiva reuniunii ministeriale NATO planificată pentru 16 – 17 februarie la Bruxelles.

Foto MApN

 

 

Articolul precedentPericolul din sticla de plastic: Cum devine cancerigenă apa din pet
Articolul următorAccident feroviar la Lehliu Gară. Bărbat decedat după ce a fost spulberat de tren