Începând cu finalul acestei luni, oamenii legii vor avea puteri sporite. Noile dispoziții intră în vigoare pe 26 ianuarie, asta după ce, la data de 28 octombrie 2019, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice.

În conformitate cu prevederile legii oprirea și controlul unui vehicul se execută de către polițistul rutier în următoarele cazuri:

  • când se constată încălcări ale normelor rutiere;
  • în situaţia în care există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală, că persoana a fost prezentă la locul săvârşirii unei fapte ilegale ori are cunoştinţă despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
  • când descrierea corespunde unei persoane căutate potrivit legii;
  • când deţine asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;
  • pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege;
  • în condiţiile producerii unor calamităţi naturale, dezastre sau a altor situaţii care pun în pericol siguranţa circulaţiei.

Vehiculul se examinează prin vizualizarea compartimentelor care, prin construcţie, sunt destinate transportului pasagerilor şi mărfurilor.

La solicitarea poliţistului, persoana are obligaţia de a deschide şi prezenta conţinutul compartimentelor.

La efectuarea controlului pot fi folosite animale de serviciu şi/sau mijloace adecvate pentru detectarea obiectelor sau substanţelor.

În situaţia în care persoana nu dă curs solicitărilor referitoare la efectuarea controlului vehiculului, poliţistul poate proceda personal la efectuarea activităţilor solicitate, inclusiv prin folosirea forţei.

Conducătorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al polițistului este obligat să rămână în vehicul, cu mâinile pe volan, iar ceilalți pasageri să nu deschidă portierele, respectând indicațiile acestuia.

Oprirea forţată se execută în cazurile în care conducătorul unui vehicul, aflat în mers, nu opreşte la semnalul regulamentar al poliţistului rutier ori atunci când conducătorul unui vehicul staţionat intenţionează să-l pună în mişcare fără acordul prealabil al poliţistului rutier.

În realizarea atribuțiilor care îi revin, polițistul are dreptul să oprească forțat și să imobilizeze vehicule, inclusiv prin utilizarea mijloacelor din dotare, în condițiile legii. Astfel, poliţistul rutier este îndreptăţit să utilizeze mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule în care se găsesc persoane şi bunuri ori pentru înlăturarea unor obstacole.

Folosirea armamentului din dotare se va face numai în cazurile şi cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Atunci când observă persoane care încalcă dispoziţiile legale ori sunt suspecte de săvârşirea unor fapte ilegale, a căror identitate nu a putut fi stabilită în condiţiile legii, poliţistul are dreptul şi obligaţia să legitimeze şi să stabilească identitatea acestor persoane.

Dacă identitatea persoanelor nu a putut fi stabilită, precum şi dacă aceste persoane sau altele, prin acţiunile lor, periclitează viaţa altor persoane, ordinea publică sau alte valori sociale, poliţistul are dreptul să conducă aceste persoane la sediul poliţiei.

În cazurile în care aceștia nu respectă dispoziţiile date de poliţist, acesta este îndreptăţit să folosească forţa.

În exercitarea atribuţiilor care îi revin şi atunci când există motive verosimile cu privire la săvârşirea unor infracţiuni sau posibile acţiuni teroriste poliţistul are dreptul să efectueze, cu respectarea dispoziţiilor legale, controale ale persoanelor şi bagajelor, precum şi ale vehiculelor aflate în circulaţie.

Pentru oprirea forţată, poliţia rutieră poate utiliza dispozitive speciale. Aceste reglementări intră în vigoare la sfârșitul lunii ianuarie 2020.

Articolul precedentEveniment inedit în Sala Polivalentă din Călărași! Demonstrații de robotică
Articolul următorCelebru hipnoterapeut dezvăluie: Toată realitatea este reglată de mentalitatea noastră