Viforel Dorobanțu, director al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Curcani, desemnat Directorul Anului pentru Inovare, la Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2022.

Directorii din școlile, licee și grădinițele publice din România au fost premiați pentru proiectele de transformare a educației în care s-au implicat în anul școlar 2021 – 2022, la Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2022.

Sub lumina reflectoarelor de la Ateneul Român au stat directorii de școală care au reușit, prin viziune, implicare și dăruire, să schimbe în bine contextul educațional din școala și comunitatea din care fac parte.

Premiul Directorul Anului pentru Inovare a fost acordat lui Viforel Dorobanțu, director al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Curcani (Jud. Călărași), școală pilot din 2021. Dorobanțu Viforel a propus o nouă arhitectură curriculară, aducând câteva noutăți notabile: studierea fizicii începând cu clasa a V-a și a chimiei începând cu clasa a VI-a; renunțarea la lucrările scrise la limba română și matematică (lucru preluat și de Ministerul Educației, începând cu anul școlar 2022-2023); scăderea numărului de ore la matematică de la 4 la 3.

Proiectele derulate de Viforel au implicat 60 de elevi care au început studiul fizicii din clasa a V-a și 60 de elevi care au început studiul chimiei din clasa a VI-a. Mai mult, acestea au contribuit la scăderea ratei de absenteism de la 40% la 10% și procentul de elevi corigenți la matematică, limba română, fizică, chimie, limbi străine de la 30% la 15%. Similar, în biblioteca Kinderpedia au fost adăugate 60 de teme de proiect alese de elevi, care pot fi consultate oricând, de toți elevii școlii.

Video-reportajul despre Directorului Anului pentru Inovare 2022 pentru Inovare poate fi urmărit aici.

Fiecare dintre cei patru directori câștigători ai acestei ediții a Galei Premiilor pentru Directorii Anului primește un premiu în valoare de 3.500 de euro. Scopul acestui premiu este de a susține directorii în proiectele pe care le au în derulare sau care urmează să fie începute în școala din care fac parte. Cei patru câștigători primesc și o bursă integrală la Academia de Leadership și Management Școlar, program organizat de AVE pentru dezvoltarea și creșterea abilităților de leadership și management dedicat directorilor de școli, grădinițe și licee care vor să îmbunătățească rezultatele educaționale din instituțiile pe care le conduc. Bursa valorează 3.300 de euro.

„Ca în fiecare an, identificăm și premiem lideri cu adevărat excepționali care se implică și schimbă în bine educația din România. Aceștia au nevoie de resurse care să-i ajute în implementarea proiectelor prin care comunitatea în care își desfășoară activitatea să se poată dezvolta, începând desigur cu educația. Prin interesul pe care acești lideri educaționali îl acordă muncii lor, fenomene ca abandonul școlar sau analfabetismul funcțional au fost reduse în școlile pe care le conduc. În jurul lor am reunit ca de fiecare dată o comunitate formată din aproape 1.000 de oameni de afaceri, specialiști din sectorul non-profit sau administrație publică, pentru a le oferi ajutor în dezvoltarea proiectelor de inovare, antreprenoriale sau de egalitate de șanse în educație”, a declarat Silvia Toth, Director de Programe Educaționale AVE.

„De directorii din fiecare școală depinde să creeze un mediu de încredere la nivelul acestora. Modul în care reușesc să colaboreze cu toate cadrele didactice și interesul educațional al elevilor, se va reflecta în relația pe care ei, la rândul lor, vor reuși să o dezvolte cu ceilalți colegi, cu părinții și copiii. De aceea, cred în importanța unui management profesionist, responsabil și cu o mai amplă autonomie, care nu are nevoie de presiuni externe pentru a-și îndeplini menirea”, a declarat Ligia Deca, Ministrul Educației.

Sursa: Realitatea de Calarasi

Articolul precedentIncendiu la Spitalul pentru Copii din Cluj! Pacienții și aparținătorii de la etajele 3,4 și 5 au fost evacuați (FOTO)
Articolul următorCaracatița care a distrus sportul rege, demascată. Jocurile controversatului Neluțu Varga. Ce implicare are Sorin Grindeanu? – Culisele Statului Paralel, ora 18