Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a explicat noile măsuri care vor intra în vigoare de mâine. Perioada de carantină se reduce la 5 zile pentru persoanele vaccinate și la 10 zile pentru cele nevaccinate. „Introducerea măsurii carantinei cu privire la contacții direcți are carantină de 5 zile, iar dacă persoana este nevaccinată 10 zile. Introducerea excepției de la carantină pentru personalul navigant”.

„Decizia este următoarea… Avem reducerea perioadei de carantină de la 14 zile la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, introducerea măsurii carantinei cu privire la contacții direcţii ai persoanelor confirmate cu infecţia cu virusul SARS-CoV-2 cu duratele prevăzute anterior – aceeaşi regulă va fi. Dacă este persoana vaccinată sau trecută prin boală, atunci are perioadă de carantină de 5 zile. Dacă persoană nu este vaccinată, are perioadă de carantină de 10 zile. Introducerea excepţiei de la carantină pentru personalul navigant maritim român şi personalul care lucrează pe platformele fixe şi mobile de extracţie petrol şi gaze în zona exclusiv economică a României, reducerea duratei carantinei instituită prin decizii emise anterior intrării în vigoare a prezenţei hotărâri şi aplicarea termenilor care le prevede această hotărâre. Dacă cineva a intrat, de exemplu, ieri şi a primit decizie de carantina de zece zile şi este vaccinat sau trecut prin boală, se reduce la 5 zile. Dacă a primit de 14 zile pentru că nu a avut test când a intrat în ţară, se reduce tot la 5 zile.

Această hotărâre urmează să fie publicată în Monitorul Oficial astăzi, asta înseamnă că de mâine va fi valabilă”, a explicat Raed Arafat.

 

 

Articolul precedentGeorge Simion, liderul AUR, interviu EXPLOZIV la Culisele statului paralel, duminică, de la ora 21.00
Articolul următorLegile Puterii. Ministrul Muncii, DETALII exclusive despre MĂRIREA PENSIILOR. Ce se întâmplă cu ajutorul pentru încălzire