Ucraina a intrat, astăzi în ziua cu numărul 656. 

UPDATE 8:15 – Ucraina a doborât luni rachete lansate de Rusia într-un atac asupra Kievului, cel puțin patru persoane fiind rănite de resturile care au căzut în mai multe cartiere ale capitalei, au anunțat oficiali.

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus opt rachete balistice lansate de Rusia în jurul orei 4 dimineața asupra Kievului, au declarat forțele aeriene ucrainene pe Telegram. Informația n-a putut fi verificată din surse indepedente, deși martorii au auzit mai multe explozii în Kiev în jurul acelei ore. Moscova n-a făcut niciunn anunț în acest sens.

UPDATE 7:00 – Președintele american Joe Biden l-a invitat pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski la o întâlnire din 12 decembrie la Casa Albă pentru a discuta despre războiul împotriva Rusiei și despre „importanța vitală” a sprijinului continuu al SUA pentru eforturile de apărare al ucrainenilor, relatează Reuters.

UPDATE 6:20 –  Volodimir Zelenski a declarat că a avut o conversaţie „sinceră” cu premierul ungar Viktor Orban la învestirea preşedintelui argentinian Javier Milei, duminică, informează Reuters.

  „A fost o discuţie cât se poate de sinceră – şi, evident, a fost vorba despre subiectele noastre europene”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn postat pe canalul Telegram la începutul zilei de luni.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care Orban ameninţă să blocheze mai mult sprijin financiar din partea Uniunii Europene pentru Kiev, se opune intrării Ucrainei în blocul comunitar şi Casa Albă şi-a intensificat presiunile pentru acordarea de ajutor Kievului, după ce republicanii au blocat o lege de cheltuieli de urgenţă pentru finanţarea războiului.

UPDATE 5:10 – Oficialii ruși la summitul climei COP28 de la Dubai au declarat, sâmbătă 9 decembrie, că Moscova studiază dacă unele dintre rezervele sale de aur, înghețate de Occident după invazia sa pe scară largă a Ucrainei, ar putea fi folosite pentru a ajuta Sudul Global să lupte împotriva schimbărilor climatice, relatează RFE/ RL.

„Suntem gata să anunțăm că Rusia analizează contribuția voluntară de finanțare la fondul de pierderi și daune din rezervele naționale de aur înghețate deținute de organizațiile internaționale”, a declarat șeful pentru climă, Ruslan Edelgeriyev, la COP28.

Rusia se bucură de legături istorice cu multe țări din Asia, Africa, America Latină și Orientul Mijlociu, denumite în mod obișnuit Sudul Global.

Articolul precedentAndrei Baciu A DEMISIONAT de la șefia Casei de Asigurări de Sănătate, pe fondul scandalului legat de achizițiile de vaccinuri în pandemie
Articolul următorGrefierii protestează pe termen nelimitat. Cum este afectată activitatea instanțelor