Având în vedere tendința de creștere a morbidității infecției cu noul coronavirus la nivelul județului Călărași, riscurile ce decurg din reluarea unor activități ce presupun contactul cu un număr mare de persoane în condițiile nerespectării cu strictețe de către fiecare persoană a măsurilor de prevenire a expunerii la infecție prin protejarea mucoaselor oronazale (purtarea corectă a măștii și respectarea distanței între persoane) și respectarea normelor elementare de igiena mânilor, DSP Călărași a emis o informare asupra situației prezente în centrele rezidențiale din județul Călărași.

„În ce privește evoluția focarului de infecție cu SARS-CoV-2 de la Centrul de Servicii Comunitare din Municipiul Oltenița, vă putem informa că 14 beneficiari ai Centrului se află internați în Spitalul Municipal Oltenița, alături de o angajată a aceluiași Centru, alte două angajate sunt sub supraveghere medicală la Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș” din București, iar prima pacientă depistată, a fost externată, fiind negativă la testările RT-PCR. Pacienții au o stare medicală bună și nu pun probleme deosebite relativ la infecția cu SARS – CoV – 2. Alte două suspiciuni de infecție s-au infirmat.

Direcția de Sănătate Publică a județului Călărași a intensificat activitățile de recoltare probe în toate centrele rezidențiale: personalul centrelor este testat periodic. Astfel, în ultimele două săptămâni au fost testați 41 de anagajați de la Complexul de Servicii Sociale pentru Copil și Familie SERA și 15  de la Centrul Maternal „Dumbrava”, 64 de la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Sever, 19 de la Centrul de Plasament în Regim de Urgență „Sfânta Maria”, 16 de la Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sf. Antim Ivireanul”, 4 de la Adăpostul de urgență pe timp de noapte, 31 de la Centrul de Asistență Medico-Socială, toate din Călărași.

În Centrul de Servicii Comunitare Oltenița, au repetat testarea 62 de salariați și 43 de beneficiari.

Au mai fost testați 9 angajați de la Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sfânta Maria” Unirea, 57 de angajați ai Centrului de Îngrijire și Asistență Ciocănești, 69 de salariați ai Centrului de Plasament „Sfântul Ștefan” Perișoru, 24 de la Centrul de Servicii Făurei și 78 de persoane salariate ale Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuro-Psihiatrică de la Plătărești.

În urma testării personalului Centrului de Îngrijire și Asistență Ciocănești a fost depistat un angajat infectat COVID-19, angajat care în perioada 01-13 iunie 2020 s-a aflat în concediu de odihnă, perioadă în care a desfășurat activități în afara județului, ocazie cu care considerăm că a fost expus la riscul de infecție. Menționăm că activitatea pe care acesta o desfășoară în centru nu presupune contact cu beneficiarii și nici contact direct cu alți salariați ai centrului. Persoana a fost spitalizată, conacții lui familiali ca în cazul tuturor contacților direcți au fost izolați la domiciliu, iar salariații centrului, ca și în cazul salariaților Centrului de Servicii Comunitare Oltenița, vor rămâne alternativ câte două săptămâni în izolare la locul de muncă, respectiv la domiciliu.

În acest moment, la Spitalul Municipal Oltenița sunt internați alți 5 pacienți din județul Călărași. Reamintim că Spitalul Municipal Oltenița este spital suport pentru afecțiunea COVID – 19, prin ordin al Ministrului Sănătății, astfel încât pacienții cu COVID-19 să poată beneficia de servicii medicale integrate, un pacient putând avea nevoie atât de tratament specific bolii, cât și de investigații și tratament pentru eventualele comorbidități.

Simțim cu toții o reală îngrijorare pentru evoluția morbidității prin COVID-19 la nivel național și județean, cât și pentru creșterea mortalității și a cazurilor care necesită tratament complex în serviciile de anestezie-terapie intensivă (ATI), cu valori care le ating pe cele ale lunii mai.

Evident, suntem obișnuiți să avem date precise atunci când ne gândim la o anume situație și ne-am dori toți, dacă se poate, o dată limită. Această dată nu o putem aduce mai aproape printr-un comportament individual necorespunzător: nu așa revenim la normalitate, ignorând regulile, normele de igienă individuală și colectivă.

Putem să ne prefacem că totul este normal, asta se poate, dar evoluția epidemică nu va ține cont de biasurile noastre cognitive. Epidemia există și ne afectează pe toți, mai mult, atitudinea fiecăruia dintre noi influențează la un moment dat destinul celui de lângă noi. Suntem o comunitate și nu persoane izolate, chiar dacă distanțarea fizică ori socială este și ea necesară. Suntem răspunzători, la nivel individual, de soarta rudelor, prietenilor, cunoștințelor noastre care se află sau poate se vor afla la un moment dat pe patul de suferință.

Nu toți avem o stare de sănătate foarte bună, statisticile arată că bolile cardiovasculare și respiratorii cronice ocupă locuri de frunte în ceea ce privește riscul unei evoluții nefavorabile în cazul infecției cu SARS – CoV -2, la fel și diabetul zaharat. De asemenea, este de folos să ne amintim că fiecare dintre noi își dorește o viață lungă, până la „adânci bătrâneți”, o bătrânețe fericită și cu siguranță toți vom trece și prin această perioadă a vieții.

De aceea, portul corect al măștii faciale, în spațiile închise și în mijloacele de transport, igiena riguroasă a mâinilor, cu apă și săpun, evitarea zonelor supraaglomerate, respectarea etichetei tusei, respectarea distanței sociale și respectul pe care trebuie să-l arătăm celui de lângă noi trebuie să se transforme într-o conduită normală, conformă cu realitatea în care trăim și nu cu gândirea magică, falsă, pe care mulți o experimentează.”

Articolul precedent100% TU DECIZI! Tudorel Toader, procuror comunist, apoi ministrul lui Dragnea care a „executat-o” pe Kovesi la comandă
Articolul următorAproximativ 400 de polițiști călărășeni vor fi la datorie în acest weekend