Primarul Municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin, a semnat, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, un nou contract de finanțare europeană, cel care vizează proiectul „Promovarea incluziunii sociale prin înființarea unui club al pescarilor dunăreni din Municipiul Călărași”.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020,Prioritatea 4 a UE –  O ocupare a forței de muncă și o coeziune teritorială sporită, Măsura 2.1 – Promovarea i valorificarea produselor și activităților specifice zonei.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 340.000 de euro (1.622.249,66 lei), iar valoarea maximă a unui proiect finanțată nerambursabilă este de 200.000 de euro (883.212,80 lei) inclusiv TVA, sumă de care proiectul menționat beneficiază în totalitate.

Întrucât valoarea lucrărilor propuse și a dotărilor obiectivului de investiții este mai mare decat cea care se finanțează, Municipiul Călărași a adăugat contribuția proprie. Durata de implementare a proiectului este de 19 luni.

Prin acest proiect se va înființa un Club al Pescarilor prin reabilitarea, consolidarea și modernizarea clădirii din Parcul Central (zona Jirlău), unde a funcționat în trecut Acvariul.

Viitorul Club al pescarilor va fi un loc de referință în comunitatea pescarilor dunăreni din municipiul Călărași, în care aceștia vor putea socializa în desfășurarea diverselor activități specifice.

În trecut clădirea vizată pentru investiție a avut mai multe destinații, dintre care amintim: în perioada anilor 60 aici a funcționat cherhanaua orașului, între anii 1970 – 1980 a găzduit o secție a Casei Pionierilor (club karting), urmată de înființarea la data de 01.06.1980 a Grădinii Zoologice Călărași, în care se regăseau câteva mamifere sălbatice și domestice, precum și o colecție de păsări exotice provenite dintr-o colecție privată.

După mutarea Grădinii Zoologice în noul sediu, începând cu anul 1985 și până în 1990, clădirea a avut destinația de acvariu. Perioada 1990 – 1993 regăsește clădirea cu destinația de unitate de alimentație publică și ca punct de atracție al orașului, prin desfășurarea activităților de agrement pe lacul din vecinătatea clădirii, amenajat în urma cu mai mulți ani, pe care se făceau plimbări cu hidrobiciclete și bărci de agrement.

Din 1993 și până în prezent, în clădire nu s-a mai desfășurat nicio activitate, lucru care a determinat degradarea acesteia, făcând improprie realizarea oricăror activități.

Articolul precedentExpoziție organizată de Ambasada Suediei la București la Muzeul Municipal Călărași
Articolul următorDunărea Călărași pierde și în fața Botoșaniului. Lupta pentru rămânerea în Liga 1 devine extrem de grea