„Romanian Dads” , o expoziție despre provocarea de a fi un părinte implicat și despre egalitatea între sexe, este prezentată, în premieră, la Călărași de către Ambasada Suediei la București.

Expoziția este găzduită de Muzeul Municipal Călărași între 14 și 31 mai 2019. Expoziția Romanian Dads a luat naștere în 2018 în urma unui concurs foto organizat de Ambasada Suediei pe parcursul lunilor martie și aprilie.

Tați care au fost în concediu de îngrijire a copilului sau tați care petrec foarte mult timp alături de copii lor și participă la activitățile din rutina lui zilnică – hrănit, îmbrăcat, spălat, culcat, etc. – au înscris în concurs fotografii care evidențiază imaginea universal valabilă de părinte iubitor, indiferent că vorbim despre mamă sau tată.

Printre cei 68 de tați care au împărtășit experiențele unice, de părinte care și-a asumat cu mult entuziasm responsabilități în egală măsură cu mama, s-au aflat și 9 tați care au avut curajul să treacă peste stereotipurile privind rolul tradițional al părinților și, pentru diferite perioade de timp, de la o lună la doi ani, au ales să fie părintele care este în concediu de îngrijire copil.

Toți tații participanți la concurs au declarat că momentele petrecute alături de copilul sau copii lor sunt de neegalat.

Cu toate că societatea românească continuă să fie una de tip patriarhal, iar creșterea copilului a fost și este în mod tradițional răspunderea femeilor, în special imediat după naștere, tot mai mulți tați au început să înțeleagă importanța implicării în creșterea și educarea copiilor, atât pentru beneficiile pe care le au acești copii, cât și pentru dezvoltarea unor relații strânse cu ei.

Mentalitățile au început să se schimbe, femeile devin parteneri activi în viața socială, politică, profesională, iar bărbații sunt din ce în ce mai prezenți în creșterea și educarea copiilor.

Pentru că schimbarea mentalității este un proces îndelungat și care începe de pe băncile școlii, la deschiderea expoziției la Muzeul Minicipal Călărași din 14 mai au fost invitați să participe și liceeni din Călărași.

Începând cu ora 11:00, bloggerul Alex Zamfir, autor al cărții „Cel mai bun tată” și realizator al emisiunii Itsy Bitsy „Tați în dialog”, le va împărtăși din experiența lui de tată și va răspunde întrebărilor acestora, precum și a celorlalți participanți la eveniment.

Vernisajul expoziției a avut loc pentru prima dată în data de 22 mai 2018 la ARCUB Gabroveni în București și a fost precedat de dezbateri privind rolul bărbaților ca tați și parteneri într-o societate echilibrată, în ceea ce privește egalitatea între sexe și rolul bărbatului modern, în contrast cu rolul stereotipului tradițional, paternal.

Expoziția va fi deschisă pentru public între 14 și 31 mai 2019, de luni până vineri, între orele 09.00-17.00.

Organizator: Ambasada Suediei la București. Cu sprijinul Muzeului Municipal Călărași și Primăriei Municipiului Călărași

Articolul precedentMuzeul Dunării de Jos organizează expoziția „Școala de altădată”
Articolul următorA fost semnat contractul pentru înființarea Clubului Pescarilor Dunăreni din Călărași