Cinci unităţi de învăţământ din judeţul Călăraşi au fost incluse pe lista Programului pilot Masă caldă care cuprinde nu mai puţin de 150 de şcoli, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat de ministerul Educaţiei.

E vorba de Liceul Tehnologic Duiliu Zamfirescu din Dragalina pentru care se va aloca suma de 1.614.000 lei, Şcoala Gimnazială nr. 1 Ciocăneşti, cu suma de 554.000 lei, Şcoala Gimnazială nr. 1 din Ulmu, cu 168.000 lei, Liceul Tehnologic Constantin George Călinescu, cu suma de 706.000 lei şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Modelu, 642.000 lei.

Măsura vine după ce în decembrie anul trecut fusese publicat un alt proiect de OUG care prevedea extinderea de la 50 de şcoli la 100 a acestui program, cu menţiunea că în anul 2019 s-a constatat că în unele şcoli în care proiectul a fost pilotat din 2016 abandonul şcolar a fost eradicat.

Cele 150 de unități învăţământ cu grade de complexitate și particularități educaționale diferite, propuse pentru a fi cuprinse în program sunt dispuse echilibrat la nivel național, în medii rezidențiale diverse – Urban (mare, mic, central, periferic)/Rural (mare, mic, accesibil, greu accesibil, izolat), și vor avea statut de unități de învățământ pilot, conform prevederilor legale în vigoare, în care se va implementa programul.

Prima categorie de unități de învățământ include unități de învățământ situate în medii geografice izolate/ greu accesibile – deltă, munte, câmpie (zonă depopulată/ zonă greu accesibilă din cauza condițiilor naturale), în medii sociale defavorizate (comunități cu grad mare de vulnerabilitate – populație rromă, copii cu părinți plecați la muncă în străinătate și supuși unor forme disimulate de abandon parental, copii supuși unor forme de abuz parental prin muncă, abandonul școlii, cutume și mentalități culturale restrictive, în defavoarea minorului etc.) în medii sociale cu grad ridicat de pauperitate.

În cea de-a doua categorie, cu rol de motor de incluziune socială, sunt incluse în continuare liceele și colegiile pedagogice, unități de învățământ complexe, cu statut de centre de resurse educaționale, care reunesc elevi din toate ciclurile de învățământ, preșcolar – primar – gimnazial și liceal, având în vedere faptul că, prin structura lor, acestea au și școli de aplicație pentru practica pedagogică. Având în vedere specificul și finalitățile educaționale, aceste unități de învățământ complexe au și un procent ridicat de elevi proveniți din mediul rural, potențiali facilitatori pentru implementarea și diseminarea proiectului.

Bugetul estimat este de 104.209.000 lei

Articolul precedentInspectoratul de Jandarmi Judeţean Călărași și-a prezentat bilanțul pentru anul 2019
Articolul următorSpectacol folcloric la Călărași pe 24 ianuarie, de Mica Unire