În data de 22 mai s-a desfăşurat, în incinta Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi, etapa judeţeană a concursului „Cu viaţa mea apăr viaţa” – ediţia 2019.

Concursul cu tematică de protecţie civilă are caracter educativ, tehnico-aplicativ şi sportiv şi se organizează anual cu elevii din şcoli şi licee, fiind compus din trei probe, care urmăresc cunoaşterea actelor normative privind activitatea de protecţie civilă şi formarea deprinderilor practice pentru acordarea primului ajutor, cât şi cunoaşterea modului de folosire a mijloacelor de protecţie individuală.

Concursul presupune parcurgerea a trei probe distincte: o probă teoretică (scrisă – text grilă cu 30 de întrebări) şi două practice: transportul asistat al unei persoane accidentate, aşezată pe targă, pe distanţa de 50 de metri, care presupune şi trecerea peste un obstacol (gard); iar cea de-a doua probă practică presupune deplasarea unui concurent cu masca pe figură (cu vizorul obturat) într-un raion contaminat şi cu obstacole, care este dirijat de un coechipier.

La această etapă au participat elevi din cinci licee şi 9 şcoli gimnaziale din județul Călărași.

Competiția reprezintă o activitate extraşcolară de pregătire a elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal şi se organizează în următoarele scopuri:

-dezvoltarea capacităţii de percepţie a protecţiei civile ca ansamblu de activităţi cu caracter exclusiv umanitar;

-cunoaşterea şi aprecierea factorilor de risc potenţial generatori de situaţii de urgenţă sau dezastre la care este expusă comunitatea din care fac parte;

-adoptarea comportamentului adecvat şi cunoaşterea modului de acţiune în cazul iminenţei producerii sau al apariţiei unei situaţii de urgență;

-formarea spiritului de solidaritate şi implicarea individuală sau în echipă în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în situaţii de urgenţă.

Această competiţie a fost organizată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean și  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi, cu sprijinul financiar al Consiliului judeţean Călăraşi.

La finalul concursului, echipele câştigătoare au primit diplome, cupe şi medalii.

Locul I la faza judeţeană a concursului cercurilor tehnico-aplicative de elevi „Cu viața mea apăr viața”- ediţia 2019 – categoria licee – a fost câştigat de Colegiul Național Barbu Știrbei Călărași, pe locul al doilea s-a clasat Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Călărași, pe locul al treilea Liceul Danubius şi premiul Fair play a fost obţinut de echipajul Liceului Tehnologic Dan Mateescu.

Locul I la faza judeţeană a concursului cercurilor tehnico-aplicative de elevi „Cu viața mea apăr viața”- ediţia 2019 – categoria școli gimnaziale – a fost câştigat de Școala Gimnazială nr. 1 din comuna Luica, pe locul al doilea s-a clasat Școala Gimnazială nr.1 din comuna Unirea,  pe locul al treilea Școala Gimnazială nr.1 din comuna Nana, iar premiul Fair-play a fost acordat echipajului Școlii gimnaziale din comuna Gălbinași.

Articolul precedentDunărea Călărași are nevoie de victorie ca de aer astăzi în partida cu Concordia
Articolul următorDunărea Călărași obține trei puncte importante împotriva Concordiei