Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a explicat luni, la un post de televiziune, cum pot românii să ia bani de la autorităţi pentru instalarea de panouri solare.

„În momentul de față sunt în evaluare încă aproape 20.000 de dosare, care au fost depuse în cursul lunilor decembrie-ianuarie, anul trecut. Acestea au fost depuse la AFM (Administrația Fondului pentru Mediu-n.r.). Vor fi contractate, evaluate, finalizate până la sfârșitul anului. Anul viitor ne propunem un alt sistem de depunere, pentru că cererea este uriașă și, pentru a face față, avem nevoie de parteneriate astfel încât nu doar o singură instituție cu câteva zeci de persoane să se ocupe de aceste dosare și să avem un parteneriat cu autoritățile publice locale”, a spus el.

Ministrul a mai precizat că, în acest sens, au început discuțiile cu Asociația Municipiilor, respectiv cu Asociația Comunelor Orașelor, pentru a putea derula programul „Casa Verde fotovoltaice” prin parteneriatul cu primăriile, astfel încât înscrierea să se facă într-un sistem național, dar evaluarea dosarelor, semnarea contractelor de finanțare și plata să se întâmple la nivel local.

„Decizia să fie dusă mai aproape de cetățean și la nivelul primăriilor, să avem o rată mai mare de rentabilitate, o capacitate de accesare și de verificare a dosarelor. Eu sper ca la sfârșitul lunii decembrie deja sistemul informatic să fie funcțional și în cazul în care vom avea bugetul național aprobat la sfârșitul sau în cursul lunii decembrie și bugetul AFM aprobat în primele zile, săptămâni, ale lunii ianuarie atunci putem începe înscrierile în program și semnarea parteneriatelor cu primăriile. Deci, în cursul lunii ianuarie văd posibilă demararea programului prin ajutorul autorităților publice locale”, a precizat Tanczos Barna.

În cadrul acestui proiect, 90% din bani pentru panourile solare provin de la stat, iar restul de 10% este contribuția proprie a solicitantului. Întrebat cât timp ar trebui să dureze până la momentul în care primeşti acești bani de la autorităţi, ministrul a spus că nu mai mult de 3 luni de când s-a făcut solicitarea.

Articolul precedentPersoanele neasigurate medical vor beneficia GRATUIT de analize și tratamente. Bolile pentru care se acordă facilități
Articolul următorHramul Mănăstirii „Sfinții Voievozi”. Procesiune pe strazile din Slobozia