Realitatea PLUS a avut dreptate în dosarul mitei de la Aeroport: DNA confirmă că Rareș Bogdan nu e ținta în scandalul produs ca urmare a șpăgilor uriașe.

În continuarea comunicatului nr. 360/VIII/3/29 martie 2023 și urmare a apariției în spațiul public a unor fragmente din cuprinsul ordonanțelor de punere în mișcare a acțiunii penale întocmite de procurorul de caz, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

La data de 28 martie 2023, în vederea respectării dreptului la apărare, procurorul de caz a procedat la predarea, pe baza unor procese verbale, către inculpați și apărătorii lor aleși a câte unui exemplar din ordonanțele prin care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale. În conținutul acelor procese verbale s-au menționat, printre altele, următoarele:
„S-a adus la cunoștință apărătorului ales și suspectului că potrivit art. 94 alin. 5, 8 Cod procedură penală:
«5) În cursul urmăririi penale, avocatul are obligația de a păstra confidențialitatea sau secretul datelor și actelor de care a luat cunoștință cu ocazia consultării dosarului.
8) Dispozițiile prezentului articol se aplică în mod corespunzător cu privire la dreptul părților și al subiecților procesuali principali de a consulta dosarul»”.

Cu aceeași ocazie, în vederea respectării dreptului la apărare, procurorul de caz a procedat la predarea, tot pe baza unor procese verbale, de copii de pe actele de urmărire penală, către apărătorii aleși ai inculpaților, la cererea acestora, conform art. 94 Cod procedură penală. În cuprinsul acelor procese verbale s-au menționat, printre altele, următoarele:
„Față de predarea copiilor dosarului de urmărire penală am adus la cunoștința supectului și avocatului ales, următoarele:
• Copiile predate conțin și date cu caracter personal,
• aceste date cu caracter personal au fost puse la dispoziție în temeiul dispozițiilor art. 94 din Codul de Procedură Penală, exclusiv în scopul exercitării dreptului la apărare,
• este interzisă utilizarea datelor cu caracter personal conținute de copiile predate în alte scopuri,
• suspectul/avocatul ales se angajează să păstreze confidențialitatea tuturor informațiilor conținute de materialele înmânate, fiindu-i, în acest sens, interzisă transmiterea sau divulgarea datelor, inclusiv cu caracter personal, către orice alt terț de prezenta cauză. Prin terț se înțelege orice altă persoană în afara avocatului, organe judiciare.”

Totodată, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să mai transmită următoarele:
– DNA nu a diseminat în spațiul public, nici măcar în format anonimizat, vreun document din dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 360/VIII/3/29 martie 2023,
– în acest stadiu al urmăririi penale, doar cele cinci persoane menționate în comunicatul de mai sus au calitatea de inculpat,
– până în acest moment, DNA nu a solicitat ridicarea imunității/altă încuviințare față de nicio persoană fizică care să aibă vreo calitate specială cu privire la care legea să impună un astfel de demers anterior efectuării în continuare a urmăririi penale.

 

Articolul precedentScene șocante la Colegiul „Ion Creangă” din București: Un elev de 16 ani a înjunghiat o profesoară
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET