Patru din cinci cetățeni ai UE cred că ar trebui acordate fonduri doar statelor ce respectă principiile democratice și statul de drept.
Rezultatele sondajului coordonat de Parlamentul European:
– patru din cinci respondenți (81%) afirmă că UE ar trebui să acorde fonduri doar statelor membre care respectă principiile democratice și statul de drept. În România procentul este de 85%.
– 53% dintre cetățenii UE (58% în România) sunt pe deplin de acord că trebuie să existe un control eficace, iar alți 32% (29% în România) tind să fie de acord.
– 8% dintre respondenți, la nivelul Blocului, nu împărtășesc această opinie.
– 53% dintre cetățenii europeni (65% dintre cei români) au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană, doar 19% (13% în România) având o imagine destul de negativă sau foarte negativă.
– trei din cinci cetățeni (60%) cred că proiectele NextGenerationEU (în valoare de 800 de milioane de euro) vor ajuta țara lor să depășească efectele negative economice și sociale cauzate de pandemia de coronavirus.
– 59% dintre cetățeni afirmă că programul va ajuta țara lor să fie mai bine pregătită pentru provocările viitoare.
Rezultatele sondajului sugerează îngrijorări într-o serie de țări ale UE cu privire la modul în care guvernele vor utiliza efectiv aceste fonduri europene: în medie, 45% dintre cetățenii UE (34% în România) au încredere în guvernele lor naționale în această privință, iar 41% dintre respondenți (56% în România) își exprimă îndoiala, indicând diferențe semnificative în UE în ceea ce privește nivelurile de încredere în propriile guverne.
Întrebați care sunt chestiunile pe care Parlamentul European ar trebui să le urmărească ca priorități politice, respondenții au readus în prim-plan acțiunile de combatere a schimbărilor climatice, menționate de 43% dintre cetățeni, apoi măsurile de combatere a sărăciei și a excluziunii sociale (32%), sprijinirea economiei și crearea de noi locuri de muncă, precum și combaterea terorismului (ambele cu 31%).
Sondajul s-a desfășurat online, în perioada 17-25 august 2021 și au participat 26.459 de respondenți, cu vârsta de 15 ani și peste, în toate cele 27 de state membre.
BIZIDAY