Vicepreședintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European, eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), a anunțat  vești bune de la Comitetul pentru medicamente de uz uman al EMA.

“Miercuri dimineață, la Strasbourg, am dezbătut, împreună cu Comisia și Președinția slovenă a Consiliului, răspunsul UE la noua creștere globală a cazurilor de COVID-19 și la apariția variantei Omicron.”

Prima veste este recomandarea utilizăriimedicamentului existent Kineret (anakinra) pentru tratamentul COVID-19 la pacienții adulți cu pneumonie care necesită oxigen suplimentar  și care prezintă riscul de a dezvolta insuficiență respiratorie severă.

“Kineret, comercializat de laboratorul suedez Orphan Biovitrum, este un medicament imunosupresor (adică reduce activitatea sistemului imunitar). În prezent, este autorizat în UE pentru tratamentul diferitelor afecțiuni inflamatorii, cum este poliartrita reumatoidă. La pacienții cu COVID-19, medicamentul reduce inflamația și deteriorarea căilor respiratorii inferioare.”a adaugat Dan Motreanu

A doua veste,  comitetul a recomandat și autorizarea anticorpilor monoclonali Xevudy (sotrovimab) pentru tratarea COVID-19 la adulții și adolescenții (începând cu vârsta de 12 ani și cântărind cel puțin 40 kg) care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut de agravare a bolii.

Potrivit lui Dan Xevudy este al treilea anticorp monoclonal recomandat în UE pentru tratarea COVID-19 și urmează aprobării Regkirona și Ronapreve în noiembrie. Anticorpii monoclonali sunt proteine concepute pentru a se lega de o țintă specifică, în acest caz proteina-spike a SARS-CoV-2, pe care virusul o utilizează pentru a intra în celulele umane. Medicamentul a fost dezvoltat de GlaxoSmithKline împreună cu Vir Biotechnology.

De asemenea Comitetul a emis recomandări privind utilizarea medicamentului oral Paxlovid (PF-07321332 și ritonavir) pentru tratamentul COVID-19. „Medicamentul laboratoarelor Pfizer, care nu este încă autorizat în UE, poate fi utilizat pentru tratarea adulților cu COVID-19 care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut de progres către boli grave. Paxlovid trebuie administrat cât mai curând posibil după diagnosticarea COVID-19 și în termen de 5 zile de la începerea simptomelor. Cele două substanțe active ale medicamentului, PF-07321332 și ritonavir, care sunt disponibile sub formă de comprimate separate, trebuie administrate împreună de două ori pe zi timp de 5 zile,”explică Dan Motreanu

„EMA a emis acest aviz pentru a sprijini autoritățile naționale care pot decide cu privire la posibila utilizare în situații de urgență a medicamentului înainte de acordarea autorizației de introducere pe piață,” precizează europarlamentarul.

 

Sursa: Realitatea de Calarasi

Articolul precedentLoteria Vaccinării. Rezultatele extragerii de duminică 19 decembrie
Articolul următorFOTO Impact nimicitor pe DN2. Trei persoane rănite