40 de profesori din 13 oraşe au participat la Călărași, în perioada 1-3 noiembrie, la o tabără de educaţie media, organizată de Şcoala de Valori, sub umbrela proiectului „Găina care a născut pui vii”, şi au atras atenţia asupra pericolului din spatele fenomenului fake news pentru adolescenţi.

Răspunzând unui chestionar al organizatorilor, 89% dintre participanţi, diriginţi de liceu, au afirmat că orele de educaţie media ar trebui introduse obligatoriu pentru a limita pericolul la care tinerii sunt expuşi în mediul online. Cu o singură observaţie, spun cadrele didactice: integrarea acestei materii în programa şcolară fără a afecta încărcarea de ore şi materii, programa fiind şi aşa supra-aglomerată.

Deşi 97% dintre respondenţi afirmă că ştirile false sunt un fenomen periculos pentru adolescenţi, profesorii recunosc în proporţie covârşitoare că le este greu să explice tinerilor cum să se ferească de fake news.

„Media literacy este mai mult decat un curs, este despre mine, despre tine, despre adevăr şi despre felul în care reuşeşti să fii mândru la final ca ai selectat o informaţie în mod corect şi ai ţinut cont de realitatea în care eşti ancorat”, a spus unul dintre participanţi.

Cei mai mulţi dintre profesorii prezenţi (43%) cred că educaţia media ar trebui să înceapă în şcoli chiar înainte de liceu, în clasele a VII-a sau a VIII-a, în vreme ce 19% cred că este posibil să se introducă o astfel de materie în programul copiilor încă de la clasa a V-a.

„Liceenii vin cu anumite convingeri structurate deja şi este greu să le vorbim atât de târziu despre ce este o opinie şi ce este un fapt. De aceea cred că este important să începem cu media literacy mai devreme în şcoală. Noi, profesorii, suntem formatori de opinie, avem în faţa noastră zi de zi minţi în continuă formare, transformare, dezvoltare şi trebuie să fim alături de ei cu răspunsurile corecte”, a declarat un alt profesor.

În cadrul taberei, alături de traineri, jurnalişti şi oameni de PR, participanţii au experimentat cum este să fii elev la un curs de educaţie centrată pe valori, media literacy trecând prin exerciţii practice, teorie şi o parte importantă de workshop, unde feedback-ul lor a fost esenţial în editarea unei a doua ediţii a Ghidului Profesorului de Educaţie Media, lansat în 2018 de Şcoala de Valori.

„Acum, adevărul poate fi alterat cu uşurinţă. Oricine poate filma sau fotografia un eveniment, poate scrie şi posta despre orice şi poate face ca lucrurile să pară altfel decât în realitate. Este imperativ să învăţăm cum să recunoaştem o ştire reală”, spune Silvia Bogdan, preşedinte Şcoala de Valori.

„Principalul obiectiv al Fake News Bootcamp a fost să familiarizăm profesorii de liceu cu Ghidul de Media Literacy lansat în cadrul programului anul trecut şi, în acelaşi timp, alaturi de ei, să îl îmbunătăţim pentru a putea fi utilizat la scară largă în România. Feedback-ul lor a fost extrem de util, ancorat în nevoile lor concrete şi unitar. În urma acestei tabere vom lucra la o nouă ediţie îmbunătăţită a ghidului şi ne gândim inclusiv la dezvoltarea unei platforme online, o resursă online pentru profesori în ceea ce priveşte media literacy”, spune Ana-Maria Diceanu, unul dintre iniţiatorii proiectului „Găina care a născut pui vii”.

Articolul precedentComercianții au început deja să se aprovizioneze cu obiecte pirotehnice pentru sărbători… unii fără autorizație
Articolul următorAstăzi începe Festivalul Concurs de Muzică Folk „Chitara Dunării” Călărași