Ca în fiecare an, Izvorul Tămăduirii se sărbătorește în prima zi de vineri din Săptămâna Luminată (prima săptămână de după Învierea lui Hristos). În 2023, această sărbătoare va avea loc pe 21 aprilie, când în toate bisericile ortodoxe se va săvârși Sfânta Liturghie și se va oficia slujba de sfințire a apelor. Izvorul Tămăduirii face parte din seria sărbătorilor mici și este închinată Fecioarei Maria, iar credincioșii se pot ruga la ea pentru a le vindeva suferințele și bolile cu ajutorul aghiasmei. De aceea, slujba din biserică mai este numită și „Slujba Aghiasmei Mici”.

 

În prima vineri de după Paști a fiecărui an, Biserica Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului, care dorește să arate rolul important al Fecioarei în lucrarea mântuirii oamenilor. 

Izvorul Tămăduirii – praznic închinat Maicii Domnului în 2021

Denumirea de Izvorul Tămăduirii trimite la o serie de minuni care au fost săvârșite la un izvor din apropierea Constantinopolului. Înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare a întâlnit un bătrân orb care l-a rugat să îi dea apă și să-l conducă în cetate. Deși în apropiere nu știa să existe vreun izvor, Leon a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i să intre în pădure, pentru că acolo va găsi apa de izvor cu care să îi spele ochii orbului, iar acesta va începe să vadă.

Drept ofrandă adusă acestei minuni, după ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai târziu, împăratul Justinian – care s-a vindecat bând apă de la izvor,a construit o biserică și mai mare.

Preoții în Biserică citesc de Izvorul Tămăduirii 2021, Acatistul Maicii Domnului. Iată cât de profundă este această rugăciune către cea care i-a dat viață lui Iisus Hristos!

Articolul precedentMedicii rup tăcerea! Care e “cea mai mare dependență”, mai grea decât cea de țigări sau de alcool
Articolul următorSalariile și angajările la stat, blocate de la 1 mai – SURSE. Ciucă: Nu introducem taxe, nu TĂIEM salarii