Președintele Joe Biden a transmis, marți, că Statele Unite sunt gata să răspundă decisiv la un atac rusesc in Ucraina, care „rămâne o posibilitate”. „Rusia a zis că a început să-și retragă trupele. Ne-ar bucura asta, dar nu am putut verifica” a declarat Biden, marți. Liderul de la Casa Alba a trimis un mesaj încurajator și pentru statele din vecinătatea Rusiei, cum este România, afirmând că Statele Unite vor apăra cu toată forța „fiecare centimetru” din teritoriul NATO.
„De la începutul acestei crize am fost clar și am spus-o consistent: Statele Unite sunt pregătite orice s-ar întâmpla. Suntem pregătiți cu diplomația, să ne angajăm diplomatic în discuții cu Rusia, dar și cu aliații și partenerii noștri pentru a accentua securitatea în Europa în ansamblu. Suntem gata să răspundem decisiv la un atac rusesc asupra Ucrainei care rămâne o posibilitate reală.
De săptămâni întregi, împreună cu aliații și partenerii noștri, administrația mea s-a implicat în diplomație non-stop. În acest weekend am vorbit din nou cu președintele Putin pentru a-i transmite clar că suntem pregătiți să urmărim acțiuni diplomatice la nivel înalt, să ajungem la înțelegeri scrise între Rusia, SUA și țările Europei pentru a aborda preocupări legitime de securitate.
Președintele Putin și cu mine ne-am pus de acord ca echipele noastre să continue dialogul împreună cu aliații și partenerii noștri europeni.
Guvernul rus a propus public continuarea diplomației. Sunt de acord. Ar trebui să dăm diplomației toate șansele de reușită. Eu cred că există moduri reale de a calma îngrijorări de securitate.
Națiunile au dreptul la suveranitate și libertate și la integritate teritorială. Vom continua eforturile diplomatice cu consultarea aliaților.
Ministrul apărării rus a spus că Rusia retrage din trupe. Ar fi bine dar nu este încă confirmat Rusia are în continuare 130.000 de soldați în jurul Ucrainei. O invazie rămâne încă posibila. De aceea am cerut americanilor sa plece din Ucraina.
Statele Unite vor apăra orice centimetru de teritoriu al NATO cu toată forța arsenalului militar american. Un atac împotriva unei țări NATO este un atac împotriva tuturor. Angajamentul față de articolul 5 al NATO este sacru. Vom continua exercițiile militare cu aliații noștri.”
Anunțul intervenției lui Biden vine pe fondul întrebărilor internaționale și al scepticismului privind anunțului Rusiei că își va retrage trupele, marți, de la granița cu Ucraina, așa cum a transmis Kremlinul. Dar și după ultima declarație a lui Vladimir Putin că „nu dorește război”, făcută după întâlnirea cu cancelarul german Olaf Scholz.
Comunicarea de la Washington a înregistrat însă și mici sincope marți. La scurt timp după anunțul Casei Albe despre discursul lui Joe Biden din seara de marți pe tema tensiunilor Ucraina-Rusia, secretarul pentru presă a intervenit și a precizat că președintele Joe Biden nu se va referi la viitoare măsuri, adică la „o nouă politică”, ci la pașii pe care America și NATO i-au făcut până în prezent pentru dezescaladarea conflictului ruso-ucrainean.
Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a anunțat că declarațiile lui Biden „vor fi legate de o actualizare cu privire la evenimentele legate de Ucraina, nu vor anunța o nouă politică”.
„Președintele va vorbi despre situația de la fața locului, pașii pe care i-am făcut, măsurile pe care suntem pregătiți să le luăm, care este miza pentru SUA și întreaga lume, cum ne poate afecta această criză”, a anunțat Jen Psaki pe Twitter.
Vestea anunțului de la Casa Albă vine după ce Rusia a precizat că unele din trupele sale se vor întoarce la bază după finalizarea exercițiilor recente, dar a subliniat că exercițiile militare majore vor continua.
În același timp, secretarul de stat Antony Blinken a avut o convorbire la telefon cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov marți dimineață. în această dimineață, potrivit unui înalt oficial al Departamentului de Stat.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat marți că „până acum” nu a văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești în apropiere de frontierele Ucrainei și a cerut oficial Moscovei să retragă atât militarii, cât și armanentul rusesc. În același timp, șeful NATO subliniază că discuțiile diplomatice pentru a rezolva criza ucraineană oferă „motive pentru un optimism prudent”.
În aceeași linie se înscriu și declarațiile făcute de premierul britanic Boris Johnson. Premierul britanic a afirmat marți că Rusia doar se arată dispusă să predea armele, dar informațiile din teren arată exact opusul. Adică, se construiesc spitale de campanie, ceea ce arată că Federația Rusă se pregătește de un conflict de lungă durată. Cu toate acestea, Johnson speră în calea diplomatică pentru dezescaladarea conflictului, pentru a împiedica invazia Ucrainei.
Marți au continuat închiderile ambasadelor mai multor state din capitala ucraineană, ultimul care și-a anunțat relocarea fiind Israelul, după ce SUA și Canada deja au închis reprezentanțele diplomatice din Kiev, mutându-le în vestul Ucrainei, la Lvov.
Sursa: Realitatea de Diaspora