Deși de câțiva ani se vehiculează ideea că se va renunța la orele de vară și de iarnă, și anul acesta România trece la ora de vară. Acest lucru are loc în noaptea de 25 spre 26 martie, când ora 03:00 devine ora 04:00.

În timp ce mulți oamenii se bucură că vor avea parte de mai multă lumină naturală, alții pot fi afectați de schimbarea orei.

Potrivit experților în somn, dovezile științifice indică totuși că schimbarea orei vine cu „creșteri acute ale consecințelor negative asupra sănătății, inclusiv în cazul atacurilor de cord și ale accidentului vascular cerebral”.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Însă ora de iarnă este ora considerată standard.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3.00 devine ora 4.00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4.00 devine ora 3.00.

În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore când e ora de iarnă).

Articolul precedentCum „fentezi” astenia de primăvară – Secrete pe care să le ții minte toată viața
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET