Este oficial! Executivul a adoptat astăzi ordonanța austerității, care vine cu blocarea angajărilor la stat și concedieri masive. Cu toate acestea, deși premierul a anunțat inițial că vrea o reducere a cheltuielilor cu 20 de miliarde de lei, ordonanța aduce economii de doar 5 miliarde.
Adrian Câciu – ministrul Finanțelor a prezentat vineri, proiectul ordonanței privind reducerea cheltuielilor bugetare, după adoptare. A explicat. tăierile, excepțiile și de ce s-a scos articolul cu sporul de doctorat Potrivit Ordonanței, ar urma să fie făcute economii de peste 5 miliarde de lei în acest an. Printre măsurile incluse sunt înghețarea angajărilor la stat, reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunurile și serviciile, limitarea numărului de mandate în consiliile de administrație și reducerea cu 50% a posturilor de consilieri din cabinete.
„Am adoptat o serie de măsuri în vederea unei chibzuiri a banului public. Faţă de forma pe care am avut-o în transparenţă decizională, au apărut şi câteva modificări. Pe scurt – stabilirea de limite lunare de cheltuieli de către Guvern şi derogarea de la aceste limite doar prin Memorandum aprobat tot de către Guvern, reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, cu excepţia cheltuielilor din domeniul sănătăţii şi educaţiei, interzicerea achiziţionării, preluării în leasing sau a închirierii de autoturisme, mobilier şi aparatură, birotică, de către autorităţile şi instituţiile publice”, a spus ministrul Finanțelor.
Acesta a fost întrebat și despre modificările ordonanței pentru plafonarea prețului la energie.
„Este necesară o reanalizare a schemei pe energie. Cetățenii nu trebuie să plătescă distorsiunile unei piețe imperfecte”, a spus Adrian Câciu, în cadrul unui briefing de presă.