DSVSA Călărași a confirmat prezența focarelor de pestă porcină africană în 10 exploatații nonprofesionale de suine din județul Călărași.
– 2 focare în comună Perisoru – sat Marculesti și fosta fermă Prodasem Jegălia
– 2 focare în Dorobanțu, comuna Dorobanțu
– 2 focare în Vărăști, comuna Dorobanțu
– 1 focar în Bogată, comuna Grădiștea
– 3 focare în Ciocănești
Pentru o perioada de 45 zile de la acțiunea de dezinfecție finală în exploatațiile declarate focar de PPA, respectiv pe teritoriul localităților: Perisoru, Tudor Vladimirescu Constantin Brîncoveanu, Drajna Nouă, Grădiștea, Rasă, Bogată, Cunesti, Ciocănești, Dorobanțu, Vărăști , Mănăstirea, Sultana, Coconi, Chiselet, Ulmu, Bosneagu, Făurei, Independența, Alexandru Odobescu, este interzisă mișcarea suinelor, produselor și subproduselor, a gunoiului de grajd provenite de la suine prezente în exploatațiile din localitățile menționate
Mișcarea animalelor din celelate specii va fi efectuată doar cu acordul DSVSA Călărași în baza notificării medicului veterinar de liberă practică de la nivelul localității.
DSVSA Călărași, atenționează crescătorii de suine asupra respectării prevederilor Ord. ANSVSA nr 20/2018 privind deținerea în gospodăriile populației a unui număr limitat de suine, cu respectarea condițiilor de biosecuritate prevăzute de Ord. ANSVSA nr 20/2018, astfel:
– Până 5 capete suine la îngrășat doar pentru consum familial
– Până la 20 capete suine și peste 20 capete suine, proprietarului îi revine obligația declarării activității și înregistrarea sanitară veterinară la DSVSA Călărași și la Registrul Oficiului Comerțului Călărași;
Obligatoriu, suinele deținute vor fi identificate prin crotaliere și declarate la medicul veteinar de liberă practică din localitate și la Primărie pentru înregistrarea la Registrul Agricol.
În cazul nerespectării măsurilor mai sus menționate, vor fi aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de până la 2.400 lei.