Tot mai mulți dintre dumneavoastră optați pentru cumpărăturile online. Este mai comod, oferta mult mai diversificată, dar toate aceste facilități vin cu unele riscuri pe care, cu o serie de recomandări bune, le puteți evita. Poliția Română, prin Direcția de Investigații Criminale, investighează cazurile de fraude pe internet, pentru siguranța în mediul online.

Aveți dreptul să primiți, din partea unui comerciant, informații esențiale, clare, corecte și ușor de înțeles despre un bun sau un serviciu, despre precum caracteristicile produsului, prețul, cu toate taxele incluse, costurile de livrare și existenta unui drept de returnare sau de anulare, înainte de a efectua o achiziție online.

Perioada următoare aduce, odată cu apropierea zilei de BLACK FRIDAY și a reducerilor, și febra cumpărăturilor. De asemenea, creșterea numărului de utilizatori de telefoane inteligente sau tablete din ultimii ani a condus în mod inevitabil la captarea atenției și prezentarea unui interes sporit sectorului de dispozitive mobile din partea infractorilor din mediul cibernetic.

În ceea ce privește fraudele online, printre cele mai întâlnite situații se află vânzările fictive, adică postarea de anunțuri de vânzare online, iar, ulterior, după convingerea cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai sunt livrate.

De asemenea, cumpărătorii pot primi pe email, mesaje care par a fi trimise de firme sau persoane de încredere, însă adresele de email ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară că sunt legitime. Se mai folosesc adrese foarte similare, de pildă cu o literă în plus sau minus sau cu cifra 0 în locul literei O. În conținutul mesajului poate fi introdus un link care te conduce către o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username și parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai întâlnite amenințări în mediul cibernetic).

5 ASPECTE IMPORTANTE DE CARE TREBUIE SĂ ȚINEȚI CONT!

CONEXIUNEA LA INTERNET

Atunci când navigați pe web de pe dispozitivul dumneavoastră, asigurați-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS, unde pictograma unui lacăt îți spune că pagina accesată este securizată.

Putețiverifica întotdeauna acest lucru la începutul adresei URL. Exemplu: https://www.politiaromana.ro/

COMERCIANȚII

Aveți încredere doar în magazinele oficiale de aplicații pentru mobil! Nu faceți niciodată clic pe un link/o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat. Verificați adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legătură cu acea companie.

Evitați operatorii economici care nu afișează date de contact complete (adresă, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.) și care se rezumă la o simplă adresă de e-mail. Este preferabil să cumpărați de la companii cunoscute sau cu care ați mai avut anterior contacte comerciale și despre care nu există comentarii negative ale altor clienți pe forumuri ori pe site-urile de evaluare a serviciilor.

Aveți grijă dacă accesați o pagină web care conține greșeli gramaticale, greșeli de ortografie sau cu rezoluție mică.

Dacă se cumpără bunuri de la persoane fizice, trebuie cerute documentele de proveniență a bunului respectiv (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat inițial produsul de la magazin) și certificatul de garanție emis de producător.

PLATA

Nu plătiți în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute. Folosiți un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiți pentru marfă după ce v-ați asigurat că ați primit ce ați comandat. În cazul în care efectuați totuși plata online pentru diferite produse, fiți atenți când oferiți detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzați tranzacția dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripționat pe card). Este mai sigur să folosiți un card de debit dedicat tranzacțiilor on-line pe care să îl încărcați numai cu suma necesară achiziției.

Foarte important este să cunoașteți situația financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacție, dar și după. Este posibil ca uneori să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factura, fără a va da seama de acest lucru.

PREŢUL REAL ŞI CALITATEA PRODUSELOR

Atunci când vreți să cumpărați un produs, informați-vă înainte! (chiar cu câteva luni înainte), despre prețul în magazin al acelui produs, dar și în mediul online, al mai multor comercianți (de regulă, aici nu ar trebui să fie adaosuri comerciale la fel ca în magazin).

O practică înșelătoare folosită de comercianți, poate fi mărirea prețului la un produs, înainte de perioada reducerilor, iar la final, clienții, deși cumpără la promoție, plătesc un preț mai mare decât cel inițial.

Pe internet există mai multe comparatoare de prețuri cu ajutorul cărora puteți vedea dacă alți comercianți au prețuri mai mici la același produs sau categorie de produse.

Verificați cu mare atenție prețul unui produs pe mai multe magazine sau chiar căutați istoricul de preț al acestuia!

Pot exista abateri de informare privind caracteristicile produsului, dar și cu privire la momentul încheierii contractelor.

Fiți la curent cu specificațiile unui produs! Citiți și review-urile!

În campaniile din mediul online pot să fie promovate produsele greu vandabile în magazine (fie din cauza calității materialelor  din care acestea sunt confecționate, fie a specificațiilor tehnice foarte slabe), aspecte care nu pot fi verificate prin percepția simțurilor proprii, cumpărătorul aflându-se doar „sub protecția unui ecran al unui dispozitiv informatic” pe care îl accesează.

CONDIȚII DE CUMPĂRARE ȘI RETURNARE

Dacă bunurile sunt expediate din străinătate, fiți atenți la taxele poștale și la alte costuri pe care comerciantul nu le afișează/calculează, cum ar fi taxe vamale sau TVA. Verificați politica respectivei companii de returnare a bunurilor care nu vă plac sau asupra cărora v-ați răzgândit. Dacă vin din străinătate, s-ar putea ca taxa de returnare prin poștă să fie destul de mare. Tipăriți la imprimantă comanda dumneavoastră, precum și clauzele și condițiile ce apar pe site la momentul cumpărării, pentru situația în care ar exista vreo problemă mai târziu.

Articolul precedentS-a modificat Ghidul solicitantului privind conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural!
Articolul următorISU Călărași va opera un sistem informatic integrat pentru managementul situațiilor de urgență