În această perioadă, conform tradiției, cetele de colindători vestesc din casă în casă Nașterea Domnului. Există însă și răufăcători care, sub pretextul colindatului, pătrund în locuința dumneavoastră cu scopul de a sustrage bunuri.

Pentru siguranța dumneavoastră și a bunurilor din locuință, polițiștii vă recomandă:

Evitați să permiteți accesul în locuință a unor persoane necunoscute, indiferent de motivul invocat de acestea.

Manifestați maximă atenție dacă persoane străine pătrund în casa dumneavoastră și nu le lăsați nesupravegheate nici măcar pentru câteva secunde.

Dacă  primiți colindătorii, nu expuneți la vedere, în locuință, obiecte de valoare care pot capta interesul hoților și nu discutați despre bunurile din interior, chiar dacă aceștia se arată încântați de anumite obiecte.

Nu intrați în discuții cu persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice întrucât, pe fondul unor nemulțumiri, acestea pot manifesta un comportament agresiv.

Instruiți-vă copiii ca, atunci când sunt singuri acasă, să nu deschidă ușa străinilor.

În cazul absențelor îndelungate de la domiciliu, comunicați acest fapt numai persoanelor în care aveți mare încredere.

Când plecați de acasă încercați să creați aparența că se află cineva în locuință, prin diverse metode, respectiv instalarea unor dispozitive de aprindere și stingere automată a luminilor în locuință sau colectarea frecventă a corespondenței, de către un vecin sau o persoană de încredere.

Dacă plecați pentru o perioadă scurtă, puteți aprinde luminile, radio-ul sau televizorul.

Încuiați ușile chiar și atunci când sunteți la domiciliu sau plecați pentru câteva minute.

Nu depozitați sume mari de bani sau valori în locuință.

Nu lăsați bilete în ușă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conținut să informați străinii că ați plecat de la domiciliu!

Mare atenție și la „vânzătorii” de produse la promoție sau la presupușii reprezentanți ai unor firme furnizoare de utilități care solicită accesul în curte sau în imobil sub pretextul efectuării unor verificări.

„Accidentul” reprezintă o altă modalitate de victimizare a cetățenilor.

Este modul prin care escrocii profită de îngrijorarea unor persoane, susținând că sunt un membru al familiei ori prezentându-se ca având o calitate oficială și cer urgent ajutor financiar, ca urmare a unui accident.

Nu vă lăsați impresionați de povești tragice, chiar dacă interlocutorul pretinde că ar fi implicate persoane apropiate, și solicitați-i cât mai multe detalii pentru a le putea verifica ulterior.

Nu răspundeți unor solicitări prin care vi se cere să depuneți diverse sume de bani într-un cont, indiferent de motivul invocat!

Nu invitați acasă persoane pe care tocmai le-ați cunoscut sau care vă spun povești impresionante de viață. Acestea pot profita de ocazie pentru a fura bunuri.

Articolul precedentAlexa: În meciul cu Botoșaniul voi da o șansă jucătorilor care nu au prea jucat
Articolul următor„Comunități sigure”, proiect al IPJ Călărași pentru prevenirea consumului de droguri