Rapanele din Marea Neagră ar putea dispărea din meniurile cherhanalelor. Uniunea Europeană vrea să oprească exploatarea lor pe motiv că afectează mediul marin și că specia a devenit invazivă.
Specialiștii sunt însă de parare că masura este una extrem de dură și nu se impune. În condițiile în care pescuitul de rapane a scăzut din punct de vedere cantitativ, iar situația este sub control.
Pescarii spun, însă, că această decizie ar duce la falimentarea sectorului piscicol, din moment ce 95% din captura pescarilor din Marea Neagră este reprezentată de rapane.
Eliminarea rapanelor din Marea Neagră i-ar determina pe administratorii de cherhanale să importe, ceea ce ar duce la costuri suplimentare, iar asta s-ar resimți ulterior în prețurile pe care le vor plăti turiștii. ”Este unul dintre cele mai căutate produse la noi și din păcate sunt și din ce în ce mai rare. Ar fi o mare pierdere și pentru noi, dar și pentru clienti. Turistul nostru s-a învatat ușor, ușor cu fructele de mare autohtone”, a declarat un manager de cherhana.
Turiștii sunt de aceeași părere. Nu există vacanță la mare fără o porție de rapane. Recunosc că nu exista vacanță fără o masă pescărească, iar rapanele nu lipsesc din meniu. Iar eliminarea lor din Marea Neagră ar fi o decizie greșită.
Gătite pe plita sub formă de frigărui, în sos de vin roșu sau pe platourile calde, acestea sunt preferatele turiștilor aflati in vacant pe litoral.
”Rapana e bună. La ora actuală înseamnă 80% din pescuitul din Marea Neagră. Eu mă bucur ca iubitor al delfinilor că scade presiunea pe pește, scade presiunea pe calcan și în consecință rentează. Eu cred că rapana ar trebui sa ramană”, susține Adrian Bilba, director Complexul Muzeal de Știinte ale Naturii Constanța.
Uniunea Europeană are însă o alta viziune asupra situației. Și în următorii ani ar putea decide ca rapanele sunt o specie invazivă, iar România și Bulgaria ar trebui să ia măsuri în aceste condiții. Măsurile nu trebuie să fie agresive.
Sursa: Realitatea de Constanta