România va adăuga în arsenalul său drone Bayraktar TB2, a anunţat pe Twitter ambasadorul Turciei la Bucureşti, Ozgur Kivanc Altan.

„România, prieten, vecin la Marea Neagră şi aliat NATO, adaugă Bayraktar TB2 SIHA la arsenalul său. Această capacitate strategică, prin care s-au câştigat multe bătălii, este un nou semn al parteneriatului nostru strategic cu România”, a scris diplomatul turc pe pagina sa de socializare.

Pe 1 septembrie anul trecut, Ministerul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru achiziţia a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord Bayraktar TB2, iar Birourile permanente reunite au aprobat cererea.

Valoarea contractului de achiziţie, fără TVA, a fost estimată la 300 milioane dolari, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acel moment, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie.

Dronele urmează să fie livrate la Timișoara, unde Forțele Aeriene Române operau Baza Aeriană 93 care găzduia avioane MiG-23, înainte de a fi retrase din uz. Dronele Bayraktar TB2 sunt vândute în 24 de țări. Odată primite, România va deveni a doua țară din UE, după Polonia, care va opera TB2, explică Defense News.

Aceste drone au fost folosite intens de ucraineni în ultimul an, fiind esențiale pentru apărarea Ucrainei și eficiente împotriva sistemelor antiaeriene rusești. Dronele Bayraktar TB2 au câștigat atât de multă importanță în rândul publicului ucrainean, dar și internațional, încât aliații din Occident au alocat cât mai multe fonduri pentru a susține aprovizionarea în continuare a Ucrainei cu dispozitivele turcești. Acestea pot transporta până la 150 de kg de echipament militar sau rachete, având o rază de acțiune de 150 de kilometri și o autonomie de zbor de peste 24 de ore.

Articolul precedent50 de adolescente din mediul rural ajung la București în Tabăra fetelor neînfricate
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET