România a transmis Comisiei Europene o scrisoare de protest la adresa Ucrainei în urma acuzațiilor potrivit cărora ucrainenii ar fi început lucrări de adâncire a canalului Bâstroe. Țara noastră nu este de acord ca Ucraina să facă lucrări de dragare.
Acesta este mesajul clar transmis Comisiei Europene de Ministerul de Externe. În același timp, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu acuză că se încalcă tratatele internaționale și că lucrările ar distruge ecosistemul din regiune.
Încă din anul 2014, ucrainenii au încercat să includă canalele Chilia și Bâstroe în circuitul transeuropean de transport. Reprezentantul adjunct al României la Uniunea Europeană a transmis Comisiei Europene o scrisoare de protest în legătură cu lucrările de adâncire efectuate de Ucraina pe canalul Bâstroe.
„Autoritățile ucrainene derulează și în prezent activități de dragaj pe traseul canalului de navigație, fără informarea autorităților române și cu încălcarea dispozițiilor convenționale. Partea ucraineană susține că aceste lucrări nu au impact semnificativ asupra mediului, însă nu a realizat până în acest moment vreun studiu care să fundamenteze convingător științific o astfel de concluzie”, se arată în scrisoare.
Ucrainenii au inceput dragarea canalului Bâstroe și desfășoară lucrări și pe canalul Chilia. Scopul acestor lucrări ar fi coborârea adâncimii de la 5 la 8,5 m poate si mai mult pt a permite trecerea de nave comerciale de mare capacitate.
Reacția oficialilor români la lucrările desfășurate de Ucraina
La întregul scandal a reacționat și Tanczos Barna, ministrul Mediului. Oficialul a transmis că se va opune vehement oricăror lucrări care ar afecta biodiversitatea din zona Deltei Dunării. În același timp, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, acuză că aceste lucrări pot distruge ecosistemul regiunii și că nu se respectă tratatele.
„Există niște tratate internaționale pe care trebuie să le respecte toată lumea. Noi am provocat această întâlnire la ministerul Transporturilor deși nu e neapărat treaba ministerului Transporturilor, este mai mult o chestiune care tine de MAE și a mediului. De ce? Pentru că vorbim de tratate internaționale,” a spus ministrul Transporturilor.
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat dur și a transmis Comisiei Europene poziția clară a României: aceea că nu vor permite lucrări de dragare sau adâncire pe canalele Chilia sau Bâstroe.