România va construi două noi unități energetice la Centrala Nucleară de la Cernavodă cu ajutorul unui împrumut de 3 miliarde de dolari din partea Statelor Unite. Președintele Klaus Iohannis a declarat că România are nevoie de securitate și independență energetică. La Cernavodă funcționează în prezent două unități de producție a energiei electrice.

Astăzi, oficialii SUA au înmânat ministrului energiei documentele prin care țara noatsră va primi un prim împreumut de 50 de milioane de dolari necesari pentru începerea construcției unităților 3 și 4 de la Cernavodă. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Sharm El-Sheikh, în Republica Arabă Egipt, după înmânarea celor două scrisori de intenţie privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă, că avem nevoie de securitate energetică, dar securitatea energetică este posibilă numai dacă există disponibilitate energetică.

Avem nevoie de securitate energetică, dar securitatea energetică este posibilă numai dacă există disponibilitate energetică. Iar noi, în România, avem o ambiţie în plus şi acest lucru este important pentru români, pentru companiile din România”, a spus preşedintele.

Şeful statului a arătat că ”este o nouă abordare pentru a ne asigura că avem suficientă energie, pentru a dovedi că suntem independenţi energetic şi pentru a arăta că ştim cum să realizăm tranziţia verde, pentru că regenerabilele şi nuclearul împreună vor face posibilă renunţarea la combustibilii fosili”.

„Aşadar, felicitări pentru acest pas foarte important şi sper că nu peste mult timp aceste două scrisori de intenţie pentru planificare şi pentru o parte semnificativă a finanţării pentru construirea acestor două unităţi vor duce la acţiune, la construirea efectivă a acestor unităţi şi la disponibilitatea energiei electrice”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

Înmânarea celor două scrisori de intenţie privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă a avut loc în marja celei de-a 27-a Conferinţe a Părţilor Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), de la Sharm El-Sheikh.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentCombinațiile Companiei Aeroporturi cu ministerul lui Grindeanu: decizii aberante, ÎMPOTRIVA intereselor statului. MAFIA gunoaielor, dinamitată
Articolul următorRusia își retrage trupele din Herson