Moscova cere retragerea trupelor ruse din Herson. Ordinul a fost dat chiar de ministrul rus al Apărării – Serghei Șoigu.

Rusia a ordonat retragerea de pe malul de vest al Niprului la Herson.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor sale să se retragă de pe malul de vest al râului Nipru în faţa atacurilor ucrainene din apropierea oraşului Herson, din sudul oraşului, potrivit Reuters, care citează agenția de stat rusă TASS.

Potrivit presei ucrainene, în raportul noului comandant al armatei ruse – Sergheo Surovikin, numit acum o lună de Vladimir Putin, sunt menționate detalii legate de condițiile grele ale rămânerii în Herson.

„Orașul Herson și așezările adiacente nu pot fi complet aprovizionate și funcționale în condițiile actuale. Se propune ca trupele ruse să ocupe poziții defensive de-a lungul malului stâng al Niprului”, se arată în raportul lui Surovikin către ministrul Șoigu.

Astfel că Serghei Şoigu a ordonat să înceapă retragerea trupelor din Herson peste râul Nipru.

Noul comandant al forțelor ruse de ocupație din Ucraina, Serghei Surovikin, a declarat că armata sa părăsește malul drept al regiunii Herson, relatează Unian.net. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a fost de acord cu concluziile lui Surovikin.

„Este indicat să organizăm apărarea de-a lungul liniei de barieră a râului Nipru, de-a lungul malului său stâng… Decizia de a apăra pe malul stâng al Niprului nu este ușoară. În același timp vom salva viețile militarilor noștri, capacitatea de luptă a trupelor. (…) Vor ocupa liniile defensive pregătite pe malul stâng al Niprului”, a spus Surovikin.

Potrivit Realitatea PLUS, anunțul ce vine de la Moscova poate ascunde fie o strategie surpriză a rușilor în războiul din Ucraina, fie arată că regiunea nu mai poate fi controlată de ruși.

Miercuri dimineață au apărut informații că armata rusă a aruncat în aer cinci poduri în regiunea Herson.

Analiștii militari ucraineni și Serhii Khlan, membru al Consiliului regional ucrainean din Herson, au declarat că forţele ruseşti par să organizeze o retragere tactică din unele sate de pe linia frontului pentru a încetini atacul forţelor armate ale Ucrainei. Rușii au distrus mai multe poduri din regiune.

„Frontul rușilor s-a prăbușit”, ar fi declarat Khlan, potrivit Unian.net.

„Ocupanţii au aruncat în aer nu doar podurile Dariivskyi şi Tiahynskyi, dar şi podul de la ieşirea din Snihurivka spre Kherson, peste canal. Au aruncat în aer podul de la Novokairy, au aruncat în aer podul de la Mylove. Ocupanţii aruncă acum în aer absolut toate podurile din regiunea ocupată Kherson, la vest de râul Dnipro”, a declarat Khlan anterior ordinului dat de Șoigu, în timpul unei conferinţe de presă de miercuri.

Ordinul ministrului rus al Apărării vine și după ce Ministerul rus de Externe a transmis mesajul legat de deschiderea față de negocieri de pace cu Ucraina. Maria Zakharova a făcut anunțul, miercuri, într-o conferință de presă.

Mutarea de pe frontul războiului din Ucraina vine și după moartea liderului ocupanţilor din Herson – Kirill Stremousov, care afirma recent că Bucureştiul e pământ rusesc. Oficialii din Herson nu au precizat circumstanțele morții lui Stremousov însă potrivit informațiilor apărute pe rețelele de socializare din Rusia acesta ar fi murit într-un accident de mașină.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentRomânia va avea două noi unități NUCLEARE – Klaus Iohannis: „Vom asigura independența energetică”
Articolul următorLotul României pentru meciurile amicale cu Slovenia şi R. Moldova. 26 de jucători au fost convocaţi