Războiul de la graniță pune autoritățile române la treabă. Țara noastră vrea să se înarmeze cu drone de luptă. Echipa Realitatea Plus a mers în Israel, într-o corespondență specială, și a realizat un material cu echipamentele pentru care s-a lansat licitație. Demersul a intrat deja în faza a doua, iar România pune pe masă 270 de milioane de euro pentru sapte sisteme de drone tactice. Ministrul român al Apărării și-a vizitat omologul din Israel pentru discuții față în față.
În punctul cu cea mai joasă altitudine de pe glob, între deșertul Masada și Marea Moartă, israelienii testează dronele care ar putea intra în dotarea forțelor aeriene române.
Raluca Țicmeanu, journalist Realitatea PLUS: „Are două sisteme de comunicații, unul satelitar și unul până la linia orizontului. În cazul în care apar probleme, cele două sisteme de comunicații pot fi schimbate foarte rapid. Pe aripi se pot monta senzori electronici de cercetare, iar la baza dronei există acest senzor electrooptic care în misiune colectează date. România aspiră la o astfel de dronă, dar a făcut propunere pentru sora mai mică a dronei Hermes 450. Denumită generic de israelieni ”Coloana vertebrală a flotei”, primul pas din punct de vedere al capabilităților, dar și pe ea se pot monta senzori, însă nu poate sta în zbor la fel de mult, adică 36 de ore”.
Hermes 450 face parte din categoria a doua a NATO a acestor tipuri de aparate de zbor.
„Categoria a doua este ceea ce numim nivel tactic. Și este folosită pentru forțe de desfășurare mai mari, nu vorbim de batalion sau brigadă, ci de comandamente”, a explicat Assaf Cohen, director de dezvoltare – Divizia Aerospatiala.
Raluca Țicmeanu, journalist Realitatea PLUS: „O condiție ca România să achiziționeze această dronă a fost ca ea să fie echipată cu senzori electronici de cercetare și să poată decola de pe piste semiamenajate, adică de pe iarbă, pietris, nu doar de pe asfalt. Ea poate fi echipată de-o parte și de alta și cu rachete”.
România vrea 21 de astfel de aparate de zbor.
Pentru cele aproape 300 de milioane de euro pe care le pune la bătaie, România cere ca planul să aibă 3 paliere: productie, asamblare finală și mentenanță. Compania spune ca există posibilitatea ca ulterior Romaânia să devina astfel un hub regional pentru exportul de drone.
„În plus, o altă condiție a fost să se producă și piesele aeronavei în România. Fuselajul, aripile, coada dronei ar putea fi produse în România”, a mai precizat Assaf Cohen.
Compania a fost singurul participant la licitație. În cel mult 5 luni se va decide și dacă a câștigat contractul.