Legea care introduce în Codul Muncii mai multe drepturi suplimentare pentru salariaţi, a fost promulgată luni de preşedintele Klaus Iohannis. Printre acestea se află și acelea de a beneficia de mai multe zile libere plătite pentru îngrijirea unor persoane apropiate.

„Angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului”, prevede legea promulgată.

Liberele acordate în baza noii legi nu se scad din durata concediului de odihnă anual și constituie vechime în muncă și în specialitate.

Problemele medicale grave, precum și condițiile pentru acordarea concediului de îngrijitor, se vor stabili prin ordin comun al ministrului muncii și solidarității sociale și al ministrului sănătății.

De asemenea, legea mai introduce un articol nou care prevede că „salariatul are dreptul de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului, în condițiile informării prealabile a angajatorului și cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului”. Absentarea de la locul de muncă nu poate avea o durată mai mare de 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.

MODIFICĂRI IN REGIMUL MUNCII LA DISTANȚĂ – TELEMUNCA

Legea mai prevede că funcţionarii publici pot lucra în regim de telemuncă.

Între articolele noi la Codul administrativ se numără unul care prevede că raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici se pot exercita şi în regim de telemuncă, precum şi în regim de muncă la domiciliu.

Durata activităţii desfăşurate în regim de telemuncă nu poate depăşi cinci zile pe lună şi se poate aproba pentru funcţionarii publici care au copii cu vârsta de până la 11 ani, care acordă îngrijire unei rude, au o stare de sănătate care nu le permite deplasarea sau desfăşoară activităţi dintre cele stabilite de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice ca putând fi realizate în regim de telemuncă.

Pe durata exercitării activităţii în regim de telemuncă sau a muncii la domiciliu, funcţionarii publici beneficiază de toate drepturile recunoscute prin lege, cu excepţia sporului pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase.

 

MAI MULTE JOBURI, MAI MULTE CONTRACTE DE MUNCĂ

O altă nouătate este că salariații vor putea să muncească la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, „fără suprapunerea programului de muncă”.

Articolul precedentAlimente recomandate pentru prevenirea constipației
Articolul următorMajorarea PENSIILOR. Marcel Ciolacu: „Cu toţii am convenit că va fi o mărire şi nu va fi mai mică de 10%”