Românii care lucrează cu forme legale în Germania ar putea benefica de sute, chiar mii de euro în plus. Companiile nemțești pot plăti angajaților un bonus de inflație de până la 3.000 de euro, iar cele care nu-și permit aceste sume pot acorda bonusuri materiale scutite de impozite în valoare totală de 600 euro.

Din cauza inflației în creștere și a costului ridicat al vieții în Germania, coaliția de guvernare a aprobat un nou pachet de ajutor, care include și un bonus special de inflație pentru aproape toți angajații, relatează publicația inFranken, citată de Ziarul Romanesc.

Bonusul este scutit de taxe până la 3.000 euro și trebuie plătit până la sfârșitul anului 2024, fără posibilitate de plată în rate este posibilă).

Prima de inflație nu este obligatorie, iar angajații care nu primesc acest bonus pot primi, totuși, beneficii materiale neimpozitate, (inclusiv bunuri și servicii) cu o valoare totală de până la 600 euro. Conform regulilor din 2022, companiile pot acorda angajaților lor indemnizații fără numerar în valoare de 50 euro pe lună – adică 600 euro pe an. Avantajul bonusurilor în natură este că angajatorul nu trebuie să deducă impozite sau contribuții din acestea, dar trebuie să aibă grijă să respecte reglementările actualizate.

Același pachet de sprijin include o sumă forfetară de energie pentru pensionari, studenți și stagiari, o creștere a alocației pentru copii și o subvenţie a prețurilor la energie electrică. În plus, pachetul de ajutor 

Dacă până de curând, companiile puteau oferi angajaților carduri cadou preplătite, acest lucru era în contradicție cu cerința privind prestațiile în natură, astfel că Ministerul Federal de Finanțe a clarificat reglementările prin introducerea unei distincții între beneficiile în numerar și cele fără numerar.

Astfel conform Legii de supraveghere a serviciilor de plată, de exemplu, următoarele vouchere sau carduri de numerar sunt considerate bonusuri în natură:

– Vouchere cadou și carduri cadou care sunt acceptate numai în magazine selectate sau lanțuri de magazine;

– Vouchere și carduri pentru produse selectate, de exemplu, tichete de combustibil, tichete de librărie, permise de club de fitness sau carduri cu acces la canalele de streaming;

În schimb, voucherele pentru achiziții de pe Amazon sau alte magazine online care au un Marketplace nu sunt permise.

Limita de scutire de 50 de euro poate fi, de asemenea, solicitată de mai multe de persoanele cu mai multe joburi, respectiv de la fiecare angajator în parte. Totuși dacă suma depășește limita scutită de taxe, întreaga sumă devine impozabilă.

Articolul precedentSărbătoare 26 ianuarie – Cruce cu negru în calendarul ortodox
Articolul următorCod Galben de viscol și ninsoare pentru județele Ialomița și Călărași