PNL Călărași i-a cerut lui Vasile Iliuță să demisioneze din calitatea de președinte al Consiliului Județean. Conducerea liberală spune că Iliuță nu mai poate fi candidat pe listele partidului deoarece este inculpat într-un dosar penal.

În plus, actualului președinte al Consiliului Județean i se reproșează și faptul că ar fi spus că va candida susținut de PSD. Dacă nu demisionează din funcție, liberalii spun că-l vor exclude din partid.

Senatorul PNL Răducu Filipescu explică: „PNL nu a avut nimic cu Vasile Iliuță. PNL nu a luat nicio măsură până în momentul în care a devenit inculpat și până în momentul în care, în grandoarea specifică, a anunțat că el se duce la PSD, că el candidează de la PSD. Doar că nu a spus-o în fața presei, dar în momentul în care o spui în fața a zeci de oameni că tu candidezi la PSD… Partidul devenea pur și simplu ridicol, ajungeam să ne facem de râs pentru că nu aplicăm prevederile statutare.”

Secretarul-general al Organizației Județene Călărași a PNL, Valentin Barbu spune că ședința în care s-au luat deciziile cu privire la situația lui Vasile Iliuță a fost statutară:

„În Biroul Politic Județean al PNL,  care a fost absolut statutar, din cei 35 de membri au fost prezenți 24, iar dintre membrii Consiliului Director Județean în număr de 75 au fost prezenți 50.

Ambele ședințe au fost absolut statutare. Deciziile au fost mai multe. Prima dintre ele: solicitarea demisiei domnului Vasile Iliuță din funcția de președinte al Consiliului Județean Călărași, funcție pe care a obținut-o grație PNL. El nu a candidat uninominal, a fost ales dintre consilierii județeni, evident cu sprijinul PNL

Ca urmare a faptului că are calitatea de inculpat în dosarul pe care îl are cu foștii și actualii angajații Consiliul Județean…  Având calitatea de inculpat, datorită unor prevederi statutare, el nu mai poate candida din partea PNL.

Vasile Iliuță a anunțat de acum o lună, la ședința BPJ la care a fost prezent, că va candida independent. Evident că nu putea să spună că va candida din partea PSD, că era motiv ca de a doua zi să fie exclus din partid. Noi știam că va candida de la PSD. S-a confirmat la Ivănești, când a declarat în fața unor primari PSD și a unora dintre colegii noștri că va candida din partea PSD și îi cheamă să facă echipă împreună.

Mai explicit de atât nu se putea. Eu chiar am spus că devenim penibili dacă noi ne facem în continuare că nu vedem, nu auzim. Ca urmare, am solicitat să își dea demisia până luni.”

Dacă Vasile Iliuță nu-și înaintează demisia din fruntea Consiliului Județean Călărași, secretarul-general Barbu spune că acesta va fi exclus din partid. Același lucru îl riscă și consilierii județeni PNL care nu vor respecta deciziile partidului.

„Am aprobat demararea procedurilor de excludere din PNL.  Este adevărat că există cale de atac și în interiorul Partidului și în instanță… Probabil că unii au vrut, alții nu au vrut, eu mi-am asumat foarte clar acest lucru, să îi solicităm demisia.

De asemenea, s-a stabilit, ca înainte de ședințele de Consiliu Județean să avem o ședință de analize împreună cu toți consilieri județeni PNL. Cei care nu participă sau nu votează așa cum stabilește grupul PNL vor fi considerați susținători ai PSD și pe cale de consecință ar putea să își piardă calitatea de membri PNL. Cărțile sunt puse pe masă. Consiliul Director Județean al partidului a aprobat cu unanimitate de voturi.”

Poate fi îndepărtat Vasile Iliuță din funcția de președinte al Consiliului Județean cu mai puțin de 6 luni înainte de alegerile locale? Tot Valentin Barbu explică:

„Ceea ce se întâmplă acum nu are legătură cu codul administrativ. Pentru că instanțele Partidului pot stabili încetarea calității de membru oricând.  Încetând calitatea de membru, automat el nu va mai putea fi consilier județean și automat nu mai poate fi președintele Consiliului Județean. Pentru că este ales pe listă. Este și firesc să fie așa, pentru că este o funcție politică.

Codul administrativ se referă la faptul că în ultimele șase luni de mandat el nu mai poate fi înlăturat administrativ din funcția pe care o ocupă. Dar conform statutului,  în momentul în care își pierde calitatea de membru, nu mai este automat nici consilier județean și nici președinte de Consiliu Județean.

Uzând de căile de atac este foarte posibil să ajungă până în luna aprilie. Depinde de când se vor organiza alegerile, s-ar putea să intre chiar în precampanie. Candidaturile se vor depune undeva în luna mai. Sunt sigur că va contesta.

[…] Conform statutului, orice afișare publică și susținerea altui partid în mod public înseamnă excludere din partid.

Răducu Filipescu: Este o alegere proastă să te duci la PSD după Iliuță

Senatorul Răducu Filipescu spune unde crede că a greșit Vasile Iliuță: „Nu era clar că la un moment dat se va rupe pisica asta?!  Nu este clar că pleacă la PSD și o să omoare partidul ăla într-o bună zi?! Pentru că așa este el construit ca individ. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar el vrea să fie șef peste toată lumea. I-a ieșit în privat, dar în politică și în administrație nu se întâmplă același lucru care se întâmplă în privat.

Îl cred și pe el, că având lângă el numai oameni care nu l-au tras niciodată de mânecă, „Băi băiatule, vezi că greșești!” a luat-o cumva aiurea. Toată  lumea, „Să trăiești, stăpâne”  îi pupau inelul… clar ca luat-o razna. Gata, s-a umplut paharul. Noi nu am vrut să facem scandal. Când dai la o parte un președinte de Consiliu Județean, este un scandal în partid și este un scandal și la nivel național. Că nu avem 30 de președinți de consilii județene. Dar a ajuns în gât la toată lumea, gata s-a terminat, nu se mai poate. Am zis poate se aranjează, că poate s-or ameliora lucrurile, dar nu se poate.

Care va merge înspre PSD împreună cu Iliuță e treaba lui. Alegerea lui. Numai că este o alegere proastă să te duci să stai patru ani în opoziție după ce ai stat alți patru ani în opoziție. Riști  la un  moment dat să nu îți mai câștigi mandatul.”

Articolul precedentPRIMELE IMAGINI. Cum au fost, în realitate, perchezițiile în care s-a intrat în casă peste o femeie cu doi copii din Brașov
Articolul următorPeste 50 de șoferi au rămas fără permis, săptămâna trecută, în județul Călărași