Rusia va invada Ucraina, cel mai probabil până la finalul lunii februarie, a opinat generalul Ben Hodges, fostul comandant al Armatei Statelor Unite în Europa, într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului Realitatea PLUS, Ionela Arcanu. Analistul american a explicat și cum ne va afecta pe noi, românii, războiul de la graniță. 

În opinia generalului în rezervă, un eventual conflict în Ucraina ar putea avea efectele rapide, chiar dacă indirecte, asupra statelor vecine.

„Posibil, un val masiv de refugiați, mai întâi în Moldova, apoi în România, la fel ca și în Ungaria, Polonia și așa mai departe. Va fi o problemă reală cu refugiații, în cazul unei ofensive! În al doilea rând, există posibilitatea reală a perturbării spațiului aerian românesc, în zona economică, dacă nu chiar și o problemă asupra apelor teritoriale, pentru că este evident că marina rusească va contraataca orice navă care se apropie de zona în care sunt organizate operațiuni navale și mă gândesc la coasta Mării Negre. (…) Și, nu în ultimul rând, ceva de care eu mereu am fost interesat este Dunărea. Acest fluviu de importanță strategică, cu transporturi importante pentru România și pentru restul Europei, cred că va fi o problemă care va afecta România,” a declarat ofițerul american de rang înalt, în exclusivitate la Realitatea Plus.

Generalul în rezervă nu exclude posibilitatea ca România să participe fizic la război, în cazul în care conflictul escaladează. „Situația poate scăpa de sub control, depinde de cum decurg ostilitățile. (…) Dacă nu terestru, în mod cert există posibilitatea ca trupele rusești să împiedice intervenția NATO, prin România, în Ucraina,” a declarat generalul (r) Ben Hodges.

 
Articolul precedentPercheziții în Călărași la persoane bănuite de contrabandă cu tutun
Articolul următorKlaus Iohannis după ședința CSAT: ”România trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu.”