12 persoane au fost arestate preventiv în urma a 20 de percheziții în județele Constanța și Călărași la o grupare suspectată de trafic de droguri. Suspecţii ar fi adus cocaină din Guyana Franceză şi ar fi transportat-o, prin intermediul unor cărăuşi, în Olanda, Franţa si România. 

La data de 6 aprilie 2023, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanța, au efectuat 20 de percheziții domiciliare, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic intern de droguri de mare risc, finanțarea infracțiunii de trafic internațional de droguri de mare risc, punerea la dispoziție, cu știință, a unui imobil pentru consumul ilicit de droguri de mare risc, proxenetism și furt calificat.

Au fost efectuate 17 percheziții, în județul Constanța, 3 în județul Călărași și au fost puse în executare 18 mandate de aducere. 

Acțiunile desfășurate în dosarul penal au vizat destructurarea unui grup infracțional organizat care era format din 15 membri.

Din cercetări a reieșit că, în luna ianuarie 2022, în județul Constanța, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, format inițial din 3 persoane, la care ulterior, ar fi aderat alte 12 persoane. 

Membrii grupului ar fi procurat cocaină din Guyana Franceză și ar fi transportat-o, prin intermediul unor cărăuși, în Olanda, Franța si România, pentru a fi vândută către consumatori. 

În luna aprilie 2022, în urma cooperării polițienesti cu autoritățile din Franța, pe aeroportul Orly, din Paris, a fost identificat unul dintre cărăuși, în timp ce transporta peste 1 kilogram de cocaină, pe relația Guyana Franceză – Paris – Olanda – România.

S-a reținut că 4 dintre membrii grupării ar fi racolat 5 femei, în scopul determinării sau înlesnirii practicării prostituției în România,  Germania, Austria, Elveția și Belgia.

De asemenea, 4 dintre membrii grupului infracțional ar fi săvârșit 3 infracțiuni de furt calificat, sustrăgând sume de bani din casa de bani, dar și alte bunuri dintr-o societate comercială, din județul Constanța, precum și 2 furturi de mărfuri din tiruri.

După declanșarea acțiunii, s-a solicitat emiterea unui nou mandat de percheziție, având ca obiect un container, aflat în incinta Portului Constanța Sud-Agigea și în interiorul căruia au fost descoperite bunuri electrocasnice și de îmbrăcăminte noi, a căror proveniență nu a putut fi justificată.

În urma perchezițiilor efectuate, au mai fost ridicate aproximativ 50 de grame cocaină, 18.000 de euro, 35.000 de lei, 1.200 de dolari, bunuri destinate cântăririi, porționării și ambalării drogurilor, 31 de telefoane mobile, 39 de cartele SIM, un laptop, înscrisuri și alte bunuri cu valoare probatorie. 

În urma probatoriului administrat, procurorul de caz a dispus reținerea, pentru 24 de ore, față de 12 dintre persoanele bănuite, pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic intern de droguri de mare risc, finanțarea infracțiunii de trafic internațional de droguri de mare risc, punerea la dispoziție, cu știință, a unui imobil pentru consumul ilicit de droguri de mare risc, proxenetism și furt calificat.

În cursul zilei de astăzi, 7 aprilie, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă a 12 bănuiți, pentru 30 de zile și arestarea în lipsă a altor 3 bănuiți, care se sustrag urmăririi penale.

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentRecomandări ale pompierilor călărășeni de Florii şi Paştele Catolic: Nu adormiţi cu lumânările aprinse
Articolul următorDan Diaconescu va fi cercetat în arest la domiciliu