Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Călărași anunță că în luna octombrie 2019, pe teritoriul județului Călărași, se derulează a doua campanie de vaccinare anuală antirabică a vulpilor, prin distribuția manuală a momelilor vaccinale antirabice, începând cu dată de 21.10.2019, acțiune ce se va desfășura prin medicii veterinari oficiali și repreentanti ai fondurilor de vânătoare.
Acţiunea privind campania de vaccinare antirabică a vulpilor se înscrie în cadrul programului naţional de control şi eradicare a rabiei în conformitate cu Programul strategic al României de supraveghere, control și eradicarea rabiei la vulpi.
După minim 45 de zile de la finalizarea primei campanii de distribuție aeriană a momelilor vaccinale la vulpi, campanie începută din 20 septembrie 2019, se va evalua eficienţa vaccinării. În acest sens, se vor efectua examene de laborator din probele prelevate de la vulpile recoltate în urmă vânătorii, pentru a se determina prezenţa anticorpilor antirabici postvaccinali.
Față de cele menționate, DSVSA Călărași va atenționează:
Rabia este o boală incurabilă la om şi animale. Rezervorul principal de virus este reprezentat de vulpi.
Metodă cea mai eficientă de prevenire a acestei boli este vaccinarea antirabică a vulpilor şi vaccinarea tuturor carnasierelor domestice (câini, pisici).
Pentru bună desfăşurare a campaniei în perioada în care se efectuează vaccinarea, se vor lua mai multe măsuri:
Evitați contactul cu momelile vaccinale de către animale domestice și mai ales de către persoane. Momelile antirabice pentru vulpi sunt sub formă unor tablete cu miros puternic de peşte.
În cazul în care se găseşe o momeală cu învelişul desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși se plasează momeala într-o pungă de plastic și se anunţa medicul veterinar din cea mai apropiată localitate.
Este important să se anunțe medicul veterinar, administrația publică locală sau gestionarul fondului de vânătoare dacă sunt găsite animale moarte pe teritoriul supus vaccinării.
Persoanelor care întră accidental în contact cu vaccinul administrat vulpilor trebuie să li se administreze asistenţă de urgenţă, că şi în cazul expunerii la un animal suspect de turbare.
Proprietarii și/sau dețînătorii de câini au obligația de a deține câini ţinuţi închişi sau legaţi, câinii să fie microcipati și vaccinați antirabic.
Apelați la medicul veterinar de liberă practică din localitate pentru microciparea și înregistrarea câinilor în RECS.
Menționăm că începând cu luna octombrie se desfășoară campania de vaccinare a câinilor și pisicilor, vaccinare obligatorie cuprinsă în programul strategic anual de supraveghere, vaccinul fiind asigurat din bugetul de stat, iar manoperă de vaccinare este gratuită la câini și contracost la pisici.