Noul caz de pestă porcină a fost confirmat, la finele săptămânii trecute, în comuna Ciocănești, județul Călărași, la exploatație cu 58 de suine, dintre acestea trei au murit în zilele de 21 şi 22 ianuarie. 

La momentul actual, PPA evoluează în 298 de localități din 16 județe, cu un număr de 1.128 de focare (dintre care 18 în exploatații comerciale). În alte trei județe există doar cazuri la mistreți.

În total au fost ucişi 364.539 de porci afectați de boală și există 743 de cazuri la mistreți. Au fost stinse 20 de focare în județul Satu Mare, unul în județul Dâmbovița, trei în județul Buzău, trei în județul Maramureș și 25 de focare în județul Brăila (dintre care unul într-o exploatație comercială).

De la apariția pestei porcine africane în România (31 iulie 2017) numărul de focare a scăzut și, implicit, și numărul de localități afectate. În județul Călăraşi au fost confirmate anul trecut 101 focare de PPA (dintre care unul la o exploatație comercială) şi 35 de cazuri la mistreţi.

Un nou focar a fost confirmat, săptămâna trecută, în comuna Ciocănești, la o exploatație cu 58 de suine. Din acest motiv, cetățenii din Ciocănești, dar și din localitățile învecinate, sunt rugați să ia toate măsurile privind circulația de la o gospodărie la alta, măsuri de dezinfecţie și igienă foarte drastice, astfel încât să fie evitată măsura de sacrificare a porcilor.

Până la această dată, în judeţul Călăraşi, au fost plătite despăgubiri pentru 314 exploatații afectate, în valoare de 19.020.820 de lei.

Orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

Articolul precedentSancțiuni de 60.000 lei pentru munca nedeclarată, aplicate de ITM Călărași
Articolul următorPercheziţii la persoane bănuite de furt și braconaj piscicol