Ministerul Justiţiei arată că „rămâne ferm angajat” în realizarea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Astfel, MJ anunţă că săptămâna viitoare va iniţia procedurile ca proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) să fie aprobat de Guvern, şi va transmite, cel târziu în 15 februarie, proiectele legilor Justiţiei pentru avizare interministerială şi ulterior la CSM. Alte priorităţi se referă la promovarea modificărilor la Codul penal şi Codul de procedură penală.

Ministerul Justiţiei reafirmă, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă, „poziţia sa constantă, aliniată poziţiei Guvernului României, exprimată fără echivoc de Prim Ministrul Nicolae Ciucă, în sensul respectării supremaţiei dreptului european aşa cum este stipulată în Tratatul Lisabona, Anexa 17, parte integrantă din tratat şi recunoscută de art.148 alin.(2) din Constituţia României” şi arată că va coopera transparent şi sincer cu Comisia Europeană pentru atingerea obiectivelor din cadrul MCV şi a mecanismului ”Rule of Law” astfel încât progresele concrete realizate în cadrul MCV să ducă în consecinţă la aplicarea unui singur mecanism de monitorizare, respectiv mecanismul ”Rule of Law”, aplicabil tuturor Statelor Membre ale Uniunii Europene.

Potrivit sursei citate, Ministerul Justiţiei a finalizat proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ şi va iniţia, în săptămâna care urmează, procedurile necesare, astfel încât proiectul de lege să fie aprobat de Guvern şi înaintat Parlamentului, în prima parte a lunii februarie, după reluarea lucrărilor Parlamentului şi începerea sesiunii parlamentare februarie – iunie 2022. De asemenea, reprezentanţii ministerului arată că proiectele legilor Justiţiei au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiţiei în septembrie 2020 şi au parcurs o dezbatere publică de mai multe luni, încheiată în primăvara anului 2021. „Pentru că legile Justiţiei nu au mai fost promovate de Ministerul Justiţiei în avizarea CSM, aprobarea de către Guvern şi adoptarea de către Parlament în 2021, Ministerul Justiţiei va relua şi continua acest proces. După integrarea unor propuneri şi soluţii primite în dezbaterea publică care a avut loc în anul 2021 şi finalizarea proiectelor, ţinând cont şi de recentele decizii ale CJUE, Ministerul Justiţiei va transmite proiectele legilor Justiţiei pentru avizare interministerială în conformitate cu legea, cel târziu la data de 15.02.2022 şi, ulterior avizării de către ministere, în procesul de avizare la CSM, cel târziu la data de 1.03.2022, astfel încât proiectul să poată fi transmis Guvernului spre aprobare şi Parlamentului spre adoptare, până cel târziu la data de 31.03.2022”, scrie în comunicatul MJ.

Conform aceleiaşi surse, procesul de dezbatere publică asupra legilor de modificare a Codului penal, respectiv Codului de procedură penală s-a încheiat în cursul anului 2021, fără ca proiectele să mai fie promovate în Guvern şi, ulterior, în Parlament, pentru aprobare şi adoptare. Ministerul Justiţiei va relua procedurile necesare pentru promovarea proiectelor, astfel încât să fie înaintate Guvernului şi Parlamentului spre aprobare, respectiv adoptare, până cel târziu la data de 31.03.2022.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentSute de persoane verificate de polițiști! Vezi motivul
Articolul următorO fetiță de doi ani, găsită moartă cu urme de lovituri pe corp