România are cei mai puțini contribuabili la bugetul public de pensii din Uniunea Europeană. Peste 1,5 milioane de locuri de muncă sunt la negru, iar pentru alte 500.000 se plătesc valorile minime.

Potrivit datelor oficiale prezentate de Realitatea Plus, veniturile statului din taxe şi impozite pe muncă asigură 27% din PIB, în timp ce media a UE de 40%.

Acest lucru se întâmplă pentru că circa 1,5 milioane de români lucrează la negru, iar 500.000 în regim de persoană fizică autorizată, ceea ce presupune că plătesc contribuțiile minime către bugetul de stat.

În ianuarie, potrivit datelor Casei Naţionale de Pensii Publice, un pensionar român a încasat, în medie, o pensie de 1.771 de lei, cu 11% mai mult faţă de perioada similară din 2021.

Cele mai mari pensii sunt în București, iar cele mai mici în județele Botoşani, Giurgiu, Vrancea, Vaslui, Satu Mare, Călăraşi şi Bistriţa.

În România există 4,6 milioane de pensionari la un număr de 4,9 milioane de salariaţi, ceea ce înseamnă că rata de dependenţă este de aproape 1 la 1. 

 

 

 

 

Articolul precedentBrit Awards 2022: Adele este marea câştigătoare cu trei trofee principale
Articolul următorPrimele convoaie cu tehnică militară SUA ajung în România